Spoštovani starši, skrbniki,

na šoli vam omogočamo več možnosti prejemanja in plačevanja položnic, na katerih vam zaračunavamo šolske storitve za vaše otroke v papirni obliki ali kot e-račun.

Kaj je e-račun in komu je namenjen?

E-račun je račun, izdan v standardni elektronski obliki (v PDF in XML), ki enakovredno nadomešča račun v papirni obliki. Namenjen je vsem, ki svoje račune poravnavate elektronsko, pretežno preko spletne ali mobilne banke. Prejemate ga lahko na elektronski naslov in/ali neposredno v spletno banko.

Glavne prednosti prejemanja e-računa:

  • Okolju prijazen.
  • Enostaven za plačevanje.

Dodatne prednosti prejemanja e-računa v spletno banko:

  • Plačilni nalog se kreira samodejno, vpisovanje ali kopiranje podatkov iz računa ni potrebno.
  • Enostavno pregledovanje prejetih in plačanih e-računov (arhiv).

Kako se enostavno prijavim na e-račun v spletno banko?

  1. Preko obrazca izjava za prejemanje e-računa v spletno banko,
  2. ali neposredno v vaši spletni banki s prijavo na e-račun:

– med izdajatelji računov poiščite: OSNOVNA ŠOLA SREČKA KOSOVELA SEŽANA; ali

– vpišite davčno številko 94094306;

– v polje ID referenca izdajatelja pa vpišite: 13-mestno številko iz polja Referenca na UPN nalogu (številka, ki sledi oznaki SI12).

Kakšna je razlika med e-računom v spletno banko in direktno bremenitvijo?

Pri e-računu v spletno banko račun prejmete neposredno v spletno banko, vendar ga morate kljub temu sami plačati z nekaj kliki.

Pri direktni bremenitvi računa pa vam ni treba skrbeti za pravočasno izvršitev plačila, saj račun poravna banka z vašega TRR-ja 18. v mesecu.

Ali se z naročilom e-računa v spletno banko ukine pošiljanje računov v papirni obliki?

Da, s prijavo na e-račun se pošiljanje računov v papirni obliki ukine.

Kaj narediti, če zamenjam banko ali ukinem TRR?

Ob menjavi ali ukinitvi številke TRR-ja nam čim prej sporočite spremembo, v nasprotnem primeru računov ne boste prejeli, saj jih bo banka zavrnila. Ob prehodu na drugo banko preverite, ali nova banka omogoča izmenjavo e-računov in nam sporočite, kako želite v prihodnje prejemati račun (v e-banko, na e-naslov ali po pošti).

Kako se lahko odjavim od prejemanja e-računa?

V primeru, da se želite odjaviti od prejemanja e-računa, lahko to storite kadarkoli in enostavno preko odjave e-računa v vaši spletni banki ali preko elektronske pošte solska.prehrana(*na)os-sezana.si
*(*na) v elektronski pošti nadomestimo z @

Plačevanje položnic lahko starši/skrbniki izvedete preko spodaj navedenih možnosti:

  1. Prejemanje e-računov neposredno v vašo spletno banko preko Uprave RS za javna plačila

Na prejemanje e-računov se prijavite neposredno v vaši spletni banki, kjer imate osebni račun in urejeno spletno poslovanje.

Račune vam bomo pošiljali preko Uprave RS za javna plačila (v nadaljevanju UJP). Za izvedbo potrebujemo vaš elektronski naslov, na katerega boste prejeli potrditveno sporočilo UJP, ki ga morate obvezno potrditi.

Plačevanje e-računa je na vsaki banki urejeno in pripravljeno drugače, zato se glede načina in podrobnosti plačevanja pozanimajte pri svoji matični banki. 

Med izdajatelji e-računov poiščite OSNOVNA ŠOLA SREČKA KOSOVELA (DŠ SI94094306).

V polje referenčna oznaka pa prepišite sklicno številko z zadnjega UPN obrazca (referenca prejemnika), ki ste ga skupaj z računom prejeli od nas (13-mestno številko iz polja Referenca na UPN nalogu (številka, ki sledi oznaki SI12).

Po vaši uspešni prijavi bodo izdani e-računi dostavljeni v vašo spletno banko, kjer jih boste tudi plačali.

Če se boste odločili za e-račun, položnic v papirni obliki ne boste več prejemali. Specifikacijo računa boste videli v spletni banki.

Pogoj za aktiviranje prenosa položnice v obliki e-računa neposredno v spletno banko je izpolnjeno soglasje za prejemanje e-računa v spletno banko.

  • Plačevanje položnic preko direktne obremenitve (t.i. trajnik)

Plačilo položnice se izvede avtomatično 18. dne v mesecu. Nadomestilo za izvedbo posameznega naloga direktne bremenitve obračuna vaša banka v skladu s cenikom, ki je neodvisen od šole. Vzpostavitev direktne bremenitve je brezplačna. Bremenitev lahko kadarkoli prekličete, vsako spremembo, ki vpliva na plačilo, pa pravočasno sporočite šoli.

Starši lahko uredite plačevanje položnic preko trajnikov tako, da izpolnite obrazec Soglasje za SEPA – direktno obremenitev.

  • Prejemanje položnic na vaš elektronski naslov

Lahko se odločite za prejemanje položnic po elektronski pošti in ne več v papirni obliki, zato izpolnite izjavo za prejemanje računov po elektronski pošti na vaš elektronski naslov.

V primeru, da se ne boste odločili za nobeno od navedenih možnosti načina prejemanja in plačila položnic, boste prejemali položnice v papirni obliki, kot do sedaj.

Izpolnjen in podpisan obrazec lahko pošljete na naslov šole po pošti, prinesete osebno ali pa izpolnjenega in podpisanega skenirate in pošljete po e-pošti na naslov: solska.prehrana@os-sezana.si.

Vsako spremembo podatkov med šolskim letom sporočite v tajništvo šole v sedmih dneh od nastale spremembe.

Obrazci:

Izjava za prejemanje računa po elektronski pošti:

Soglasje za SEPA direktno obremenitev:

Izjava za vklop e-računa v spletno banko: