V petek, 7. junija 2024, smo se učno uspešni učenci in učenci izbirnega predmeta astronomija odpravili na izlet v Celje in Vitanje. Naša prva postaja je bila Osnovna šola Lava v Celju. Tam so nas prijazno sprejeli učenci in učitelji. Predstavili smo našo šolo in prisluhnili predstavitvam o njihovi šoli. Sledil je ogled šole, med katerim smo navezali stike z učenci. Razkazali so nam šolo in njihovo lepo okolico ter nas pospremili na kosilo, ki smo ga pojedli skupaj z njimi. Stkali so se prijateljski vezi in tudi simpatije, zato smo se dogovorili, da se v naslednjem šolskem letu spet srečamo, tokrat na naši šoli.

Po odličnem kosilu smo se odpravili v Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordung v Vitanje. Gospod Gašper nam je predstavil vesolje vse od njegovega domnevnega začetka in kako so različna ljudstva počasi odkrivala čarobnost vesolja. Preizkusili smo se tudi v simulaciji bivanja na vesoljski postaji z virtualnimi očali. Gospa Maša nam je predstavila Luno in se z nami pogovorila o tem, kako bi lahko zgradili postojanko na Luni. Naučeno smo preizkusili v praksi, saj smo z LEGO kockami izdelali maketo svoje postojanke na Luni.

Ena izmed najbolj zabavnih izkušenj je bila srečanje z elektronsko robotinjo Vito, ki se je z nami z veseljem pogovarjala, nam zapela in delila petke. Polni vtisov in raznoraznih zanimivih občutkov smo se počasi odpravili proti domu, komaj čakajoč, da svoje doživetje delimo s svojimi najbližjimi.

Ta izlet je bil nepozabna izkušnja, ki nam je omogočila, da smo spoznali nove prijatelje, razširili svoja obzorja in se podali na kratko, a fascinantno vesoljsko pustolovščino. Veselimo se ponovnega srečanja z učenci iz Celja v naslednjem šolskem letu!

Zapisali: Andreja Petaros, 9.d, in Katarina Kovač, mentorica