Planinsko društvo Sežana (odsek Varuhi gorske narave) je v soboto, 6. 4. 2024, organiziralo naravovarstveni izlet na Ljubljansko barje. Udeležili so se ga učenci in učiteljici OŠ Srečka Kosovela Sežana in PŠ Lokev. Navdušeni nad vožnjo z vlakom so se odpeljali do Notranjih Goric, kjer so peš prečkali barje s kanali in nadaljevali pot proti Podpeči. Hodili so med mokrotnimi travniki, ki so pravo bogastvo redkih rastlinskih in živalskih vrst. Na tej krasni ravni, močvirnati in travnati površini so si med vsem spomladanskim rastjem podrobneje ogledali zaščiteni močvirski tulipan. Živali so bile živahne in jih spremljale ves čas. Učenci so opazovali srne, ptice, polžke, žabe …

Na obronku barja so se ustavili pri Podpeškem kamnolomu, ki je bogat s fosili. Krajši vzpon so doživeli le, ko so prečkali hribček s cerkvijo Sv. Ane na vrhu. Na drugi strani jih je pričakal pravljični prizor z majhnim jezerom. Vanj se podzemno stekajo in ga napajajo vode s Cerkniškega jezera. Ob robu jezerca so si ogledali enega izmed izvirov. V ozadju se je proti jugu dvigal 1107 m visok Krim. Prijetno utrujeni so se, ob opazovanju labodov in rac na spomladanskem sončku na travi ob jezercu, dobro okrepčali.

Polni vtisov krasne narave, čudovitega vzdušja in sončnega dne so ob koncu izleta morali pohiteti, da so pravočasno prišli na vlak, ki jih je odpeljal nazaj na Kras.