Na Osnovni šoli Srečka Kosovela Sežana so 22. in 23. marca že drugo leto zapored potekale aktivnosti za nadarjene, učno motivirane, uspešne učence ter učence s posebnimi interesi od 6. do 9. razreda pod naslovom Nočitev pri Srečkotu.

V petek smo učencem pripravili različne delavnice, ki so jih vodili učitelji iz šole in zunanji izvajalci, katerim se zahvaljujemo za njihovo pomoč pri izpeljavi zanimivih delavnic. Na začetku jim je naš bivši računalničar, Dalibor Čotar, predstavil japonsko strateško (miselno)  igro Go, v kateri so se kasneje tudi preizkusili. Čudoviti zvoki so nastali v instrumentalni glasbeni delavnici z Iztokom Cergolom. Pri gledališki delavnici Lepo je biti na odru, ki jo je vodila Tanja Pangerc Žnidaršič, so učenci ustvarjali z gibom in govorom. Inovativne družabne igre na temo Srečka Kosovela so ustvarjali v delavnici Ustvarimo svojo družabno igro z učiteljico Vesno Perhavec. Učiteljici Mateja Melan in Ines Pahor sta vodili likovno delavnico in grafično oblikovanje. Učenci so ustvarjali s pomočjo računalnika, zunaj pred šolo pa nastajajo pisane poslikave po tleh, namenjene igri najmlajših. Po večerji je učence obiskala večerna gostja Beatrice Obesnel, ki prihaja iz Madagaskarja in je učencem predstavila življenje na tem afriškem otoku. Šolska psihologinja Meta Pavletič Pieri je organizirala večerno delavnico, pri kateri so v sodelovanju s predstavniki društva Circolo Culturale Astrofili Trieste (CCAT) lahko s teleskopom opazovali zvezde in Luno.

V soboto dopoldne so učenci preizkusili svoje poznavanje Sežane na orientacijskem pohodu Sežana, ali te poznam, na katerem so odkrivali znamenitosti Sežane, reševali uganke in krepili medsebojne odnose pri delu v skupinah. Pri zadnji točki pohoda so morali napisati akrostih Srečku Kosovelu. Domov so odšli polni novih znanj in izkušenj.

KOSOVELU
Kosovel moj zlati ti.
Oko na šolskem zidu si.
Sežana cela po tebi se imenuje.
Občina cela te spoštuje.
Vesel sem, da si naš junak.
Enak kot ti želim postat.
Ljubim te, ker si zaklad.
Umrl si mlad, a v srcu svojem si bogat.

Avtorji: Athina Lah, Vita Orel, Tinkara Veber, Enej Čefuta, Tin Škerjanc

Fotografije in besedilo: Polona Pahor