V torek 5.3. 2024 je potekal že tradicionalni otroški parlament, ki ga v OŠ Srečka Kosovela Sežana  izvajajo že vrsto let ne pobudo Zveze prijateljev mladine Slovenije. Letošnja tema »Duševno zdravje otrok in mladih« je bila zbrana na nacionalnem otroškem parlamentu aprila 2022. Letos se je tema ponovila, vendar so učenci poskušali iskati predvsem rešitve težav in problemov s katerimi se soočajo skozi odraščanje.

Priprave na parlament so potekale tako na sestankih Skupnosti učencev kot pri urah oddelčnih skupnosti, večinoma od 6. do 9. razreda. Razredniki so skupaj z učenci organizirali različne delavnice. To  aktualno tematiko  so na parlamentu predstavili v skeču, z izčrpnimi poročili, anketami ter plakati in računalniškimi projekcijami.. Kaj ugotavljajo učenci ?

Šola je prostor kjer se učimo, sklepamo prijateljstva, se učimo socialnih stikov, se igramo, klepetamo, iščemo prve ljubezni. Velikokrat pa ravno tu čutimo strah. Strah pred napakami, pred ocenami, spraševanji in neuspehom. Vsekakor rabimo pomoč in   podporo odraslih (družine, učiteljev), da nas naučijo kako napake popravljati in razumeti, kako je do njih prišlo. Prav strah lahko premagujemo tako, da se z njim soočamo. Rešitev je, da zaupamo nekomu, ki nam je pripravljan pomagati. Da se znamo postaviti zase in se umiriti. Pomembno vlogo imajo v našem življenju sovrstniki, ki pa prinašajo od doma različne vrednote. Žal je vse več učencev odvisnih od elektronskih naprav in  jim ni mar za sočloveka. V življenju pa potrebujemo dobre prijatelje ki: nas poslušajo, so prijazni in iskreni, nas ne opravljajo in nam pomagajo. Žal so med nami prisotne tudi različne oblike nasilja, ki pa ga ne smemo tolerirati. Nasilje ni vedno fizično, temveč tudi psihično. Za slednje smo predlagali nekaj rešitev. Žrtev psihičnega nasilja mora povedati odrasli osebi. Lahko pa je ta zaupna oseba sošolec oziroma prijatelj. Poiščimo si prijatelje, ki nas sprejemajo in podpirajo in se ne oziramo na učence, ki nas ignorirajo. Poiščimo si podporo učencev s podobnimi interesi  in v okviru kroga tistih, ki se naših uspehov veselijo  (poskušamo biti bolj samozavestni, da nas vsaka izjava ne prizadene). Spor med dvema lahko reši tudi mediacija.

V drugem delu srečanja so se mladi parlamentarci v debati soočili z vprašanji kot so: Ali so starši vedno dobra pomoč pri duševnih stiskah ? Kako se soočiti s smrtjo v družini ali z razkrojem družine ? Kaj občutiš ob osebi, ki ti je všeč? Zelo dobra debata je bila  dokaz, da se mladi želijo o tem čim več pogovarjati, zato se bodo o  ugotovitvah parlamenta pogovarjali  tudi na sestankih Skupnosti učencev.

Parlamentu so prisluhnili nekateri učitelji, vodstvo šole, svetovalne delavke, gospa Ana Pangos iz Medobčinskega društva prijateljev mladine Sežana ter predsednik Sveta staršev g. Boštjan Črntetič. Sežanski parlamentarci bodo svoja spoznanja in sklepne misli predstavili tudi na medobčinskem parlamentu, ki bo 22. marca v Sežani v organizaciji OŠ Srečka Kosovela.

Mentor: Danilo Ravbar