Na mlade v digitalnem svetu prežijo številne nevarnosti, hkrati pa digitalno okolje odpira tudi priložnosti. O tem, pa tudi o varnih spletnih zmenkarijah in spletnem groomingu, smo v sredo, 14. februarja, v sodelovanju s Telekomom Slovenije pripravili interaktivno delavnico, ki se je je udeležilo 58 učencev od 4. do 9. razreda. Nekateri med njimi v digitalni svet šele vstopajo, drugi pa so v njem že dlje časa prisotni. Z udeleženci delavnice je skozi kviz, igro GIGA spomin in izdelovanje grafitov potekal interaktiven, zabaven in hkrati poučen pogovor o pasteh, ki nanje prežijo v digitalnem svetu, kako se jim izogniti, pa tudi, kaj pomeni varno obnašanje na spletu. 

Devetošolka Nataša je ob tem napisala: »Štirinajstega februarja smo prisluhnili Telekomovi ekipi Brihtanavtov, ki so nam prišli predstavit varnost na spletu, vpliv elektronskih naprav na kvaliteto spanca in rahlo srhljivo resničnost umetne inteligence. Začeli smo s predavanjem o raznih pasteh in nevarnostih, na katere lahko naletiš kot uporabnik spletni omrežij; recimo phishing, catfishing, lahko pa dobiš virus na skrito in ne veš za to, dokler tvoj račun ni prazen. Prav to je razlog, da moraš imeti dobro, težko geslo, sicer je lahko vdreti v tvoje račune in profile. Povedali so nam tudi nekaj besed o lažnih novicah »fake news«, ki se v tej digitalni dobi širijo zelo hitro. Presenetila nas je novica, da je Eiffelov stolp zagorel, ki se je hitro razširila na Twitterju, prav zaradi priložene slike, ki je bila generirana s pomočjo A.I. Brihtanavti so nas seznanili tudi z Zojo, mladostnico, ki trenira plezanje in hodi v šolo, tako, kot mi vsi. Izgledala je tako resnično, da nisem verjela, da je generirana s pomočjo A.I. Pogovarjali smo se o tem, kaj je bioritem, modra svetloba, melanin, …Po pogovoru smo igrali kviz in ustvarjali neonske grafite. Brihtanavti so imeli za nas čokoladice in kup nagrad za vse sodelujoče. Domov smo odšli veseli in z novim delčkom znanja.« 

Učenci so s svojo odprtostjo, radovednostjo in v določenih elementih tudi zrelostjo več kot navdušili, likovni izdelki, ki so jih na delavnici ustvarili, pa bodo do konca marca razstavljeni v prostorih Telekoma Slovenije na Vojkovi 78 v Ljubljani, v aprilu pa jih bomo na ogled postavili na šolskih panojih. 

Katja Trampuž