V SREDO 20.12. 2023 je na naši šoli potekal šolski parlament, na katerem so predstavniki od 4. do 9. razredov poročali in razpravljali o življenju in delu  na šoli. Tega pomembnega zasedanja so se poleg vodstva šole udeležili tudi nekateri drugi delavci šole, svetovalne delavke in predsednik sveta staršev.  Šolski parlament sta vodila Klara Metton in Jakob Rencelj Vrhunc iz 9.b razreda.

Mladi parlamentarci so najprej prebrali poročila, ki so jih predhodno oblikovali na sestankih oddelčnih skupnosti. V njih so izrazili pohvale, pripombe in predloge.

Med pohvale so največkrat zapisali: prijaznost učiteljev in delavcev šole,  izvedba različnih aktivnosti in dni  dejavnosti na šoli,  dobri pogoji dela in manjša gneča za oddelke na Ljudski univerzi. Radi imajo knjižnico, igralne kotičke z družabnimi igrami. Všeč jim je tudi lepo okrašena šola, ki jo bogatijo različne razstave.

Najbolj pogoste pripombe so se nanašale na: gnečo in hrup v šolski jedilnici in vseh skupnih prostori šole, naraščajoče nasilje in nestrpnost med učenci, melodijo zvonjenja, zastarelo pohištvo v nekaterih učilnicah, različno ogrevanost šolskih prostorov.

Želijo in predlagajo:  daljši glavni odmor (rekreativni odmor), drugačen razpored kosil za učence nižjih razredov, klopco pred šolo, klima naprave na zgornjem hodniku in v nekaterih učilnicah, sodelovanje s sosednjimi šolami, bolj raznovrstno prehrano in večje obroke za starejše učence, bolj strogo ukrepanje ob pojavih nasilja, več dni dejavnosti in šol v naravi. Na Ljudski univerzi pogrešajo umivalnike v učilnicah, garderobne omarice in razdelilnico hrane.

Mladi parlamentarci so vodstvu šole postavili različne vprašanja, ki se nanašajo na pereče probleme šole.

Številni predlogi   so žal povezani z denarjem. Upamo, da se bo glas učencev slišal tudi do vodstva občine Sežana. Za marsikatero izboljšavo  pa lahko veliko naredijo učenci in delavci šole. Strpnost, doslednost, vztrajnost in redoljubnost marsikdaj pripeljejo do številnih pozitivnih sprememb.

Mentor Skupnosti učencev šole: Danilo Ravbar