Gostovanje tuje šole je doživetje, kjer se učenci začasno povežejo, da bi delili znanje, kulturo in izkušnje. V začetku oktobra smo tako imeli priložnost gostiti učence iz Brna.

Kaj je našim učencem ostalo v spominu?

V tem tednu smo imeli obisk učencev s Češke. Spoznala sem Dee` in Natalio. Tekom tedna sem spoznala, da se naši državi razlikujeta v veliko pogledih. V ponedeljek smo jih najprej toplo sprejeli z različnimi točkami in predstavitvijo eko vrta. Z učenci s Češke smo zadnjo uro odšli k uri angleščine, kjer smo imeli kviz o naših dveh državah. O Sloveniji so oni vedeli veliko več kot mi o Češki. V sredo smo si ogledali zgodovino in geografijo obeh držav. V petek pa smo po skupinah iskali različnosti, ki so med nami. Zelo jih pogrešam in upam da so se pri nas imeli lepo.

Urška

V ponedeljek smo že nestrpno čakali in se pripravljali na prihod učencev s Češke. V jedilnici smo se pripravljali na sprejem. Vsi smo bili vznemirjeni in neučakani. Po prireditvi si je vsak učenec izbral svojega učenca s Češke in z njim odšel na uro angleščine. V sredo smo skupaj spoznavali zgodovino in geografijo Češke in Slovenije. Predstavitev Čehov mi je bila bolj všeč, ker so vsi nekaj predstavili. V petek smo se razdelili po skupinah in razpravljali o razlikah v jeziku, šolskem sistemu … V skupini, kjer sem bila jaz sta bila tudi dva čeha, ki sta bila zelo sramežljiva in sta samo odgovarjala na vprašanja, ki smo jim jih postavljali. Ko smo končali, smo vse tudi predstavili in se potem poslovili. Vsakemu smo podarili še darilce in se skupaj fotografirali. Uspelo mi je tudi dobiti Instagram Čehinje s katero sem se zelo dobro razumela. Zelo hitro je minil ta teden z njimi. Želela bi, da gre tudi naša šola na Češko ali v katero drugo državo.

Aneja

Izkušnja s Čehi je bila fantastična. Spoznala sem nove prijatelje, govorila veliko angleško in se imela zelo dobro. Najboljši dan je bil ponedeljek, ko smo se spoznali in se veliko pogovarjali. Novim prijateljem sem pokazala vse kotičke na šoli. Menili so, da je naša šola večja in bolj moderna od njihove. Tudi ob popoldnevih smo se z njimi dobivali in hodili po Sežani. Povedali so mi, da je Brno zelo veliko mesto in da bi jih morala enkrat obiskati. Tudi zadnji dan je bil zabaven, ko smo po skupinah iskali razlike med slovenskimi in češkimi šolami. Spoznali smo, da imajo oni lahko med odmorom mobilni telefon ter da imajo veliko več šolskih krožkov. Cel teden je bil čudovit, saj je to življenjska izkušnja. Sama se še vedno v kontaktu z nekaterimi in komaj čakam, da jih obiščem na Češkem.

Klara

Zanimivo je bilo izkusiti, kako se srečajo različne izobraževalne tradicije, jeziki in kulture ter kako takšna izmenjava bogati učence, učitelje in celotno skupnost. Upamo, da se naše poti še kdaj srečajo.

Katja Trampuž