V 1. c razredu smo letošnjo pomlad posvetili pridobivanju »čiste elektrike«. Z učenci smo izdelali maketo vetrnih elektrarn v Sloveniji. Projekt je potekal v več delih. Najprej smo se pogovarjali, kaj sploh je elektrika, kako pride v naša domovanja in kako bi izgledalo življenje brez nje. 

Nato smo pogledali, kakšne elektrarne poznamo, katere nam dajo največ električne energije in katere so za okolje najčistejše. Prišli smo do odločitve, da izdelamo maketo vetrnih elektrarn v Sloveniji – prikaz, kako lahko veter naredi energijo, ki jo nato preko omrežja dobimo mi v naših stanovanjih.

Po tem je začela faza načrtovanja. Kaj vse lahko prikažemo na maketi, kako bomo kaj izdelali. In smo začeli. Izdelali smo hiške, ki predstavljajo Sežano, RTP postajo v Divači, daljnovod in dve vetrni elektrarni, ki jih imamo v Sloveniji (Razdrto in Dolenja vas). Vse skupaj smo pobarvali, zalepili in nastala je naša maketa. Na izdelek smo vsi skupaj zelo ponosni, saj je to naše skupinsko delo treh mesecev.

Z izdelkom smo se prijavili na natečaj Mladi v svetu energije in v kategoriji malčki (starost od 7 do 10 let) ZMAGALI.  Konkurenca je bila zelo velika, saj je na natečaju sodelovalo več kot 300 izdelkov. Kako so otroci predstavili končni izdelek si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

Mentorica: Urška Žerjal