V sredo 22.marca 2023 se je deset predstavnikov OŠ Srečka Kosovela Sežana udeležilo medobčinskega otroškega parlamenta, ki je potekal  v Krajevni dvorani v Štanjelu. Organizator je bila OŠ Komen skupaj z medobčinskim društvom prijateljev mladine Sežana. Na njem so sodelovale še osnovne šole iz Dutovelj, Divače in Hrpelj.

Mlade parlamentarce sta nagovorila župan občine Komen Erik Modic in ravnateljica Dunja Peric. Na začetku zasedanja so osnovne šole predstavile dosedanje delo otroških parlamentov povezano z letošnjo temo »Duševno zdravje otrok in mladostnikov«. Sežanska delegacija je v svoji predstavitvi predstavila naslednje ugotovitve šolskega parlamenta:

– Na duševno zdravje  otrok vpliva okolica: tako šola, družina, sovrstniki in prijatelji.

– Nasilje je velikokrat posledica neprimernega obnašanja, celo zmerjanja in žaljenja.

–  Velik vpliv na mladostnike imajo vplivneži ali influencerji, ki se predstavljajo kot popolne osebe in v mladih vzbujajo nerealna pričakovanja.

– Mladostnike je včasih strah, da jih bodo odrasli kritizirali ali se na njih jezili.

– Velikokrat gre za izgubo zaupanja, tako s strani staršev kot otrok.

– Zelo velik stres povzročajo obdobja ocenjevanj, čeprav je pogosto vzrok tega nesprotno in kampanjsko učenje.

V nadaljevanju so predstavniki šol sodelovali v petih skupinah, kjer so se ukvarjali z naslednjimi temami: pomoč otrokom v stiski, kako skrbeti za duševno zdravje, vpliv okolja na počutje, moji viri moči  ter načini izboljšanja duševnega zdravja. Svoje ugotovitve so na koncu zasedanja tudi predstavili. Kot je v navadi, bosta dva učenca gostujoče šole sodelovala na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo aprila v Državnem zboru v Ljubljani.

 Gostitelji so srečanje popestrili z bogatim kulturnim programom in tako pripomogli k prijetnemu druženju  osnovnošolcev. V naslednjem šolskem bo to pomembno srečanje organizirala  OŠ Srečka Kosovela Sežana.

Mentor SUŠ: Danilo Ravbar

Foto: Ana Pangos