V preteklem tednu smo petošolci obeležili 119. obletnico Kosovelovega rojstva. Pesnikovo zanimivo življenje in njegovo bogato literarno zapuščino smo spoznavali preko branja Kosovelovih pesmi in vizualnih dražljajev pesnikovega rojstnega kraja.

V spremstvu skrbnice Kosovelove sobe Mateje Kralj smo se podali na vodeni urbani literarni sprehod V KORAK S KOSOVELOM. Sprehod smo začeli s kovčkom, na sežanski železniški postaji, od tu pa po »črni poti« nadaljevali do spomenika Zlati čoln in si na postanku v Kosovelovem domu vzeli čas ter domačim spisali razglednico o naših vtisih.

Ob glavni cesti smo prebirali Kosovelovo poezijo in jo mimo Gradišča mahnili na Tabor, med bore. S pogledi smo zaobjeli celo Sežano, se ponovno spustili v mesto in mimo Kosovelove knjižnice do naše stare šole.

Zlizane kamnite stopnice so nas zvabile do vrha stavbe in skozi stara, široka vrata smo vstopili v Kosovelovo sobo.

Presenečenje? Veliko, in daleč od pričakovanj. Več ne smemo razkriti, to morate doživeti sami!

Kulturni dan smo nadaljevali v učilnici, spoznavali smo konstruktivizem, se preizkusili v slikovnem pesnjenju in Kosovelovo šolo pripravili na praznovanje.

Literarni sprehod je projekt pri katerem sodelujejo Kosovelova spominska soba – Ljudska univerza Sežana, Kosovelov dom Sežana in Društvo Konstruktivist.