Naj bo december vesel in varen

Leto se bliža koncu in praznovanja se že vrstijo. Pogosto pa se na praznovanjih in druženjih s prijatelji poslužujemo različne pirotehnike. Ob tem bi vas želeli opomniti, da so praznovanja lahko vesela in zabavna tudi brez pirotehnike. Če pa jo že uporabljamo, moramo biti pri tem zelo pazljivi in previdni.

Otroci do 14. leta pirotehničnih izdelkov ne smejo niti kupovati niti uporabljati brez nadzora staršev oziroma skrbnikov. Poleg tega je pri nas dovoljena uporaba izdelkov, ki so kupljeni v trgovinah znotraj Slovenije, ki imajo dovoljenje za prodajo.

Spomnili bi vas radi tudi na to, da ob poslušanju pokov petard in ostale pirotehnike najbolj trpijo živali, ki imajo veliko bolje razvit sluh kot mi. Če imate doma hišne ljubljenčke, jih imejte v času od 26. 12. do 1. 1. na varnem in v notranjih prostorih. Tako zmanjšate hrup, ki prihaja od zunaj. Če pa pirotehniko uporabljate, poskrbite, da to ne bo v neposredni bližini živali.

Pirotehnični izdelki so lahko nevarni tudi za naše zdravje ali celo življenje. Ob nepravilni uporabi ali ob uporabi nevarnejših izdelkov pride lahko do poškodb delov telesa, vida, sluha itd. Lahko pa se zgodi, da poškodujemo koga drugega.

Da ne bi obžalovali kakšnih nesrečnih dogodkov zaradi uporabe pirotehnike, raje dvakrat premislimo, ali jo res potrebujemo in ali je tistih nekaj glasnih pokov vrednih našega in zdravja drugih.
Poskusimo si praznike popestriti na bolj zabaven in odgovoren način. Poglejmo si kakšen božični film, igrajmo družabne igre, specimo kaj okusnega, odpravimo se gledat lučke ali kaj drugega.

Vrnimo se po praznikih zdravi in brez obžalovanj.

FOTOGRAFIJI: CANVA.SI