Zadnja mobilnost z učenci v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Change Your Lifestyle je potekala od 23. do 27. maja v Valenciji v Španiji. Srečanja so se udeležili Kiara Aranđelović Brana iz 7.a, Živa Pfeifer iz 7.d, Lana Žerjal Suhadolnik iz 8.a, Blaž Zorč iz 8.e, Staša Škrk, Etien Bole in Nejc Kočevar iz 9.c ter učiteljice Ester Trobec, Maja Mržek in Veronika Norčič.

Valencija je glavno mesto istoimenske avtonomne skupnosti in je tretje največje mesto v Španiji za Madridom in Barcelono. Mesto ima približno 800.000 prebivalcev, v širšem urbanem okolju pa živi približno 2.5 milijona ljudi.

V ponedeljek smo imeli svečano otvoritveno slovesnost z dobrodošlico, nato pa so bile na urniku spoznavne igre v mešanih skupinah. V torek je učence in učitelje čakala kuharska delavnica. Učenci so v mešanih skupinah pripravljali zdrav zajtrk, v nadaljevanju pa špansko jabolčno torto po recepturi v angleškem jeziku. Sledilo je predavanje o zdravih prehranjevalnih navadah, ki ga je izvedel zdravnik nogometnega kluba Valencia Dr. Antonio Fernández Gere. Po predavanju smo se podali v bližnji park, kjer smo imeli orientacijski tek in fotolov. Po končani dejavnosti so učenci preverili rezultat svojega dela, saj je sledila degustacija jabolčnih tort.

Sreda je bila namenjena ogledu delavnice skulptur, ki jih izdelujejo za festival Fallas. V Valenciji je vsako leto od 15. do 19. marca festival Fallas, najglasnejši v Evropi. Zaznamujejo ga dnevni in nočni ognjemeti, tradicionalna oblačila in glasba ter do več deset metrov visoke pisane umetniške skulpture, ki jih zadnji večer preprosto zažgejo. V sredo nas je za kosilo čakala paella, španska nacionalna jed, ki je doma prav v Valenciji. Po kosilu smo obiskal tudi muzej Fallas, kjer je mogoče videti skulpture iz preteklih let v miniaturi.

Četrtkov dopoldne je bil namenjen ogledu akvarija, ki je največji v Evropi. Zgradba akvarija je zelo moderna in je najpomembnejše delo arhitekta Santiaga Calatrave, ki se je rodil prav v Valenciji. Ogledali smo si različne vrste ptic, nato pa smo začeli spoznavati vodni svet z ogledom različnih vrst meduz, rib, želv, morskih levov, belug, morskih psov, mant in pingvinov. Otroke je še posebej navdušil spektakel, na katerem so se predstavili delfini in njihovi trenerji. Po ogledu akvarija je sledil sprehod do starega mesta, mimo tržnice in obrambnih stolpov Torres de Quart iz 15. stoletja, kjer se še vidijo luknje topov iz časov Napoleonove invazije, poglede turistov pa privablja bazilika Marijinega vnebovzetja z zvonikom poimenovanim El Miguelete.

Četrtkov večer se je končal z zaključno večerjo, kjer so nam Španski gostitelji pripravili nepozaben večer, na katerem so se naši učenci so se predstavili s polko in hip hopom.  V petek nas je čakala zaključna slovesnost s podelitvijo certifikatov, ki jo je popestrila godba na pihala. Učenci so se še zadnjič družili s svojimi vrstniki iz partnerskih držav. Otroci so med seboj spletli vezi, ki se bodo ohranile tudi v bodoče. Ob slovesu je pritekla tudi kakšna solzica. Ob zaključku projekta smo si bili udeleženci srečanja enotni, da čeprav smo si zelo različni, smo si hkrati tudi zelo podobni. Veselimo se sodelovanja v naslednjem projektu Erasmus+.