Danes so si učenci ogledali najbolj obiskano turistično jamo v Evropi. Vodič Roman jim je predstavil jamski bonton in jih povabil v podzemni kraški svet.

Na začetku so se z vlakcem popeljali po jamskih rovih in dvoranah približno 4 km in ob tem opazovali kapniške zavese, stalagmite, stalaktite, kapniške stebre in druge pojave. S seboj so učenci prinesli tudi veliko domišljije in tako so v kapnikih različnih oblik videli: Miklavža, sladoled, papagaja, petelina, Simbo, zmaja, špagete, ponvice, bazene, medveda … Šli so mimo 5 m visokega stalagmita bleščeče bele barve, imenovanega Briljant, ki z vso svojo mogočnostjo predstavlja simbol Postojnske jame.

Učencem so se vtisnile v spomin tudi človeške ribice in vse zanimivosti, ki so jih danes slišali o njih. Naučili so se, da živijo do 100 let in zdržijo brez hrane tudi 7 let. Živijo v rekah med Trstom in Črno goro (drugje po svetu jih ne najdemo). Za konec so učenci v Koncertni dvorani zapeli dve pesmi. Polni doživetij so se vrnili nazaj v šolo.

Aktiv PŠ Lokev