Učenci 8.a in 8.b razreda so se udeležili plavalne šole v naravi, ki je potekala v CŠOD Cerkno od 22. do 26. novembra 2021.

Prvi dan so vaditelji plavanja preverili plavalne veščine učencev, jih razdelili v skupine in pričeli s plavalnim tečajem. V popoldanskem času so učenci imeli fotolov. V manjših skupinah so preko fotografij na učnem listu spoznavali Cerkno in njegovo naravno in kulturno dediščino. Po večerji smo se podali na večerni sprehod z lučkami. Na poti nam je učitelj plavanja Igor povedal veliko zanimivosti iz zgodovine Cerknega in njegovih prebivalcev.

V torek so učenci dopoldanski čas do kosila preživeli na bazenu, kjer so pod budnim nadzorom plavalnih učiteljev pilili svoje plavalno znanje. V popoldanskem času so imeli fizikalno delavnico z naslovom Kroglica, kam bežiš, kjer so ponovili pravilno zabijanje in puljenje žebljev, nato pa na veliko leseno desko z žeblji pritrdili večje število deščic, po katerih se je morala kroglica odkotaliti od začetka do končnega cilja. V nadaljevanju so imeli učenci dejavnost z naslovom Trajnostno v 21. stoletje, kjer so v parih napisali pisma svojim potomcem, ki bodo živeli čez 300 let. V tem pismu so zapisali, kakšen svet pričakujejo, kaj so dobrega storili, da je svet lepši, kot bi bil sicer, kaj so storili slabega, da je svet slabši, kot bi bil sicer. Po večerji so obiskali prostore društva Laufarija, kjer so spoznali tipične cerkljanske maske in različne vloge posameznih likov.

V sredo so učenci celoten čas do kosila preživeli na bazenu, kjer so pridno plavali in njihov napredek je bil viden tudi nepoznavalcem plavanja. Po kosilu so imeli delavnico Voda in njene skrivnosti, kjer so pod mentorstvom učiteljice naravoslovja Simone delali različne fizikalne poizkuse: potapljaški zvon, vodni most, plavajoča sponka za papir, lebdeči zamašek in vodna leča. Po delavnici smo se podali v bližnji gozd. Učenci so v manjših skupinah izdelovali bivak in prižgali ogenj. Našli so zelo domiselne rešitve, tako da so pokazali svojo iznajdljivost in ustvarjalnost.

V četrtek so učenci čisto zares preizkušali svoje plavalne sposobnosti in dosegli zavidljive rezultate. Veliko učencev je doseglo bronaste, srebrne in zlate delfine, najboljši plavalci pa srebrne in zlate morske pse. Po kosilu so imeli delavnico z naslovom Kako pazim nase, kjer so se seznanili z osnovami prve pomoči, kot so npr. oskrba krvavitve iz nosu, oskrba uda, v katerem je tujek, oskrba ureznine, oskrba zloma podlakti, pristop k ponesrečencu, položaj za šok, položaj za nezavestnega. Po večerji je sledila večerna zabava, kjer so se učenci sprostili, poveselili in uživali v družbi drug drugega.

V petek so učenci preživeli na bazenu in izkoristili še zadnje ure plavalnega tečaja. Kar nekaj učencem je uspelo izboljšati svoje plavalne rezultate. Naš skupni teden v Cerknem je zelo hitro minil in že je bil čas za povratek proti Sežani.

Učenci so bili s potekom šole v naravi zelo zadovoljni, saj so zelo izboljšali svoje plavalne veščine, se družili med sabo in zabavali ter okrepili prijateljske vezi, kar jim je bilo v korona času zelo oteženo.