Tudi letošnje šolsko leto je bilo nekaj posebnega. Polno sprememb in presenečenj, ki jih je prinesla »korona« in delo na daljavo. Zato se je že zgodaj porodila ideja, da bi letošnja valeta potekala zunaj. V skladu  s priporočili ministrstva in trenutnih epidemioloških razmer, je valeta potekala v parku ob sežanski osnovni šoli. Šola je skupaj z organizacijskim odborom staršev devetošolcev pripravila zelo lepo prireditev.

Slavnosti dogodek je potekal v torek 15. junija ob 17.00 uri. Na njem so se zbrali vsi letošnji valetanti, njihovi starši ter učitelji in ostali delavci šole. Dvourni kulturni program je sestavljal pester nabor točk. Posebnost letošnje valete je bil tudi ansambel devetošolcev, ki se  je pojavljal skozi celo prireditev. Poleg glasbe so  letošnjo slovesnost sestavljali še: uvodni skeč,  ples, instrumentalna točka. Vsak oddelek se je predstavil na svojstven način in v slovo zapel pesmico svojemu razredniku oziroma razredničarki. Zbrano občinstvo je pozdravila ravnateljica Bojana Škabar ter predstavnica staršev Liljana Šuber. Tudi učiteljice prvih razredov so nanizale nekaj spominov na učence, ki so jih sprejele pred devetimi leti. Prav tako so se devetošolci zahvalili učiteljem za devetletno delo. V sklopu kulturnega programa je potekala tudi podelitev priznanj najboljšim devetošolcem. Pohvali učiteljskega zbora sta prejela Martin Škrinjar in Črt Pfeifer. Nagradi učiteljskega zbora pa sta prejela Bor Živec in Lina Funa. Valentani so tudi tokrat simbolično predali ključ osmošolcem, ki bodo v naslednjem  šolskem letu prevzeli njihov položaj. V krajšem kvizu so morali dokazati predvsem dobro poznavanje šole. Za slovesen zaključek programa so devetošolci  zapeli še generacijsko pesem. Sledilo je delitev spričeval in slovo od razrednikov. Nadaljevalo se je z  zakusko in prijetnim  druženjem ob glasbi v organizaciji odbora staršev devetošolcev. Čudoviti ambient parka in lepo vreme sta poskrbela za zelo prijetno vzdušje.

 Za izvedbo celotnega programa se zahvaljujemo vodstvu šole, razrednikom, mentorjema šolske skupnosti, ter ostalim delavcem šole.  Za pridobitev donatorskih sredstev in organizacijo neuradnega dela se je  trudil organizacijski odbor staršev devetošolcev. V imenu staršev in učencev ter delavcev šole se zahvaljujemo naslednjim donatorjem:

Inire, Matjaž Cotič (koča na Kokoški), Andreja Mahnič (cvetličarna Nina), Mesarija Prunk, Mercator, Fama, Seven refractories, Interprojek d.o.o., Vahta d.o.o., Mazzoleni & Facori d.o.o., MaLiNa (Nataša Bajt Mugoša s.p.), Adria Terminali d.o.o., Klančar Žerjavi d.o.o., Elektro Primorska d.d, Interland Maa, Empel d.o.o., Oro d.o.o., KSP d.d., TE SIS, Kamnoseštvo Tavčar,  Manta d.o.o., Mavrica zaves (Nataša Ravbar s.p)., Resial d.o.o., Finali gradbeništvo in storitve d.o.o., MD DX d.o.o., Koped d.o.o., Adriaplan d.o.o., Krasinvest, Mediateam d.o.o., Gradbeništvo Aga (Gemil Ajdaroski), Elena Prelec s.p., Proizbira d.o.o., Jure Pipan s.p., Šaban Istrefoski s.p..

Tekst in fotografija: Danilo Ravbar