Kljub temu da nas že nekaj časa ni na šoli in se učimo na daljavo, naša šola ni zapuščena. To se opazi na šolskih oknih in šolskih vhodih, kjer se trudimo mimoidočim pričarati decembrsko vzdušje. Opazovalci in sprehajalci ste gotovo opazili tudi dogajanje v sežanskem parku.

V sodelovanju z učenci, starši in učitelji naše šole smo v oktobru, tednu umetnosti, pripravili instalacijo na ograji sežanskega parka. Pri delu so sodelovali učenci od 1. do 9. razreda, prav tako njihovi starši, stari starši in učitelji. Kvačkali smo pri šolskem krožku, v šoli in doma. Skupaj smo nakvačkali preko 150 kap in šalov in našo ograjo tik pred zimo toplo oblekli in zavili.

V decembru smo naše delo nadgradili in se pridružili akciji, ki povezuje prebivalce Brkinov in Krasa. Sporoča nam, da se življenje vrti naprej. Obroče koles, ki so simbol vrtenja in gibanja, lučke, ki v nas prebujajo upanje, smo ovili v šale in kape in naša ograja je dobila praznično decembrsko podobo. V tem tednu smo z risbami učencev, na katerih lahko občudujemo vse vrste koles, dopolnili in zaključili naše delo. Z risbami na razstavi sodeluje kar 200 učencev naše šole.

V obeh akcijah nam je uspelo povezati tri najpomembnejše gradnike naše šole: učence, starše in učitelje. Hkrati smo spodbudili ustvarjalnost na lokalni ravni in opozorili na vseživljenjski pomen ter vlogo umetnosti v naši družbi. Poleg tega, da oblečena ograja kljubuje vetru in mrazu, nam lepša okoliš in sporoča, da skupaj zmoremo več. Naj vam naše skupno delo vlije optimizem in pogum.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste v akcijah sodelovali in vas vabimo na ogled razstave. Posebna zahvala gre Aljoši Pirjevcu, ki nam je v času, ko je na Krasu in v Brkinih težko najti prosta kolesa, priskrbel zadostno število obročev, da smo lahko realizirali naš projekt.

Mateja Melan