Ob slovenskem kulturnem prazniku na naši šoli že leta gostimo naše nekdanje učence – danes odrasle uspešne zanimive ljudi, ki imajo tako ali drugače opraviti s kulturo. Letos smo imeli priložnost gostiti človeka, ki pri svojem delu uspešno združuje kulturo in prehranjevanje.

 

Tako je bil 7. februarja naš gost eden najboljših slovenskih kuharskih mojstrov – chef Peter Patajac.

 

Po rodu Kraševec, ki je svoje kuharsko znanje izpopolnjeval v več vrhunskih gostilnah po Sloveniji, Italiji, Nemčiji in Angliji, hkrati pa se z navdušenjem udeleževal tekmovanj doma in v tujini. Dobitnik več prestižnih nagrad je že od leta 2002 lastnik vrhunske slovenske restavracije, priljubljene med kulinaričnimi navdušenci doma in v tujini, pod imenom Gostilnica Ruj.

 

V sodelovanju s šolsko kuharsko ekipo pod mentorstvom učiteljice Neže Pahor smo pripravili zanimivo kulturno-kulinarično doživetje, ki so mu prisluhnili osmo- in devetošolci. In izvedeli smo marsikaj.

 

Kljub mladostnim sanjam o športni ali igralski karieri je bila Petru Patajcu namenjena kuharska pot. Ob besedi vzornik se je zamislil, češ da je to zanj težka beseda, a v isti sapi poudaril, da mu je vzor in vodilo vedno bila preprosta tradicionalna kraška kuhinja, ki pa jo nadgrajuje na samosvoj način. V kuhinji se z največjim veseljem posveča mesu; jagenjčkom, petelinom, divjačini … seveda vse domačega, kraškega izvora. Pravi pečat pa po chefovem mnenju hrani dodajo še: piranska sol, dobro oljčno olje in omamne kraške začimbe. Gostje niso prikrajšani niti za domače testenine, mineštre, sladice … O vsem tem smo se prisotni prepričali tudi ob nazorni razlagi njegovih krožnikov.

Na vprašanje, kako pri svojem delu v kuhinji skrbi za to, da je zavrženih sestavin čim manj, je povedal, da se jim to vprašanje zdi zelo pomembno, da se ne sramujejo gostom priznati, ko nečesa zmanjka in da zdrave odpadke, kolikor se le da,  namenijo hranjenju lastnih živali, ki jih gojijo.

Ob nadvse zanimivem in poučnem pogovoru, ki ga je sproščeno vodil osmošolec Štefan, tudi član šolske kuharske ekipe, je odmerjeni čas hitro minil.

Za konec  z okusom pa so poskrbeli naši spretni in marljivi kuharji: Ela Frfolja, Enej Bole in Štefan Sedmak, ki so za vse prisotne pripravili zdrav in mamljivo dišeč pozni zajtrk. Po predlogu gosta, chefa Petra Patajca, so iz albuminske skute pripravili dva namaza; slanega z dodatkom kraških zelišč in sladkega z dodatkom kraškega medu in praženih lešnikov. Za piko na i je, seveda, poskrbel naš gost s svojim pregrešno dobrim lešnikovim pestom.

Ker pa smo vedeli, da nas od daleč opazuje tudi France Prešeren, na pladnjih niso manjkale niti suhe fige.

S kuharskim mojstrom Petrom Patajcem smo se razšli v prepričanju, da se še kdaj srečamo, saj okusa letošnjega kulturnega praznika ne bomo mogli tako hitro pozabiti.

 

KUD