V petek¸20.12. 2019 je na naši šoli  potekal šolski parlament, na katerem so predstavniki od 4. do 9. razredov poročali in razpravljali o življenju in delu na šoli. Tega pomembnega zasedanja so se poleg vodstva šole udeležili tudi šolska psihologinja, pedagoginja, glavna kuharica, predstavnica Sodexa, predstavniki Sveta staršev in nekateri učitelji.  Šolski parlament sta vodila Bor Živec iz 8.d in Lucija Vrečko iz 9.a razreda.

Mladi parlamentarci so najprej prebrali poročila, ki so jih predhodno oblikovali na sestankih oddelčnih skupnosti. V njih so izrazili pohvale, pripombe in predloge .

Med pohvale so največkrat zapisali: čistoča in urejenost šole, prijaznost učiteljev in delavcev šole, številne dejavnosti  na šoli, pouk in pogoji dela za oddelke na Ljudski univerzi. Radi imajo knjižnico, šolski eko vrt, udeležbo šole v številnih projektih, …

Najbolj pogoste pripombe so se nanašale na: gnečo in hrup na šoli, predolge vrste za kosilo, melodijo šolskega zvonca, pretežke torbe,  umazane WC-je (malomaren odnos uporabnikov), zastarelo šolsko opremo (prenizke klopi in slabi projektorji) v nekaterih učilnicah, neprimeren odnos posameznih  učencev. Moti jih, da nekateri ključi odpirajo več omaric….

Želijo in predlagajo: več ekskurzij in šol v naravi, novo šolo v Sežani (tako bi razbremenili obstoječo šolo), večjo uporabo računalnice in el tablic, daljši glavni odmor, uvedbo bralnih in generacijskih kotičkov, spremembe v menijih malic in kosil, večje porcije za starejše učence in več dodatkov, …

 

Številni predlogi  so žal povezani z denarjem. Upamo, da se bo glas učencev slišal tudi do vodstva občine Sežana. Za marsikatero izboljšavo  pa lahko veliko naredijo učenci in delavci šole. Strpnost in vztrajnost marsikdaj pripelje do številnih pozitivnih sprememb.

 

Mentor Skupnosti učencev šole: Danilo Ravbar