Tretji zaporedni petek v novembru je razglašen za dan slovenske hrane. Na ta dan v vzgojno-izobraževalnih ustanovah poteka Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos je potekal pod sloganom »Hvala za naš super zajtrk!«. Gre za zahvalo kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam. Posebna zahvala gre zaposlenim, ki poskrbijo, da hrana pride do naše mize. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano priporoča, da dajemo prednost lokalni oziroma slovenski hrani.

Na začetku prve šolske ure je bilo po ozvočenju krajše obvestilo, ki so ga pripravili učenci čebelarskega krožka. Sledil je zajtrk lokalno pridelanih jedi: kruh, maslo, med, jabolko in mleko. Ker učencev, ki imajo pouk na Ljudski univerzi obvestilo ni doseglo, sta se tja napotila dva učenca čebelarskega krožka. Oblečena v delovno opravo čebelarja sta predstavila pomen čebel in medu.

Na šoli nas je obiskal čebelar, gospod Ivan Atelšek, ki je tretješolcem predstavil pomen čebel ter povedal nekaj o postopkih pridobivanja medu. Učenci so mu ob koncu zastavili nekaj vprašanj in s tem obogatili svoje znanje o tematiki. V jedilnici smo imeli predstavitev Čebelarskega društva Sežana, kjer so učenci lahko poizkusili različne vrste medu.

dig

Neža Pahor