Na naši šoli se zavedamo naraščajoče uporabe vozil pri vsakdanjih opravilih in s tem povečano izpostavljenost naših učencev nevarnostim v prometu, zato smo se tudi letos vključili v projekt Varno v vrtec in šole, ki ga izvaja društvo Sobivanje za trajnostni razvoj. Skupaj z Javno agencijo za varnost prometa RS skrbijo za promocijo varnosti na poteh naših najmlajših in njihovih družin. Dejavnosti izvajamo pri pouku vse mesece v šolskem letu.

Izbrani smo bili, da pri nas izvedejo popoldan za starše in otroke.

Zaradi majhnega števila prijavljenih otrok na dan pred dogodkom (9 otrok od 79 prvošolcev), so organizatorji število delavnic seveda ustrezno zmanjšali. Na veselje vseh pa se je dogodka udeležilo več otrok (28) in staršev (23).

Na predavanjih in okrogli mizi za starše se je razvij konstruktiven pogovor o prometnih poteh v okolici naše šole. Pogovor je strokovno podprla predstavnica policijske uprave g. Andreja Šantelj. Veliko let je že aktivna na področju urejanja varnih poti v šolo, zato so bili njeni komentarji strokovno utemeljen in ažurni, kar je osmislilo debato na to temo.

  1. Sašo Niskač nam je predstavil primerjavo v količini in kvaliteti uporabe koles v mestu Kobenhaven in Ljubljani ter se dotaknil še nekaj drugih mest. Skupaj smo razmišljali, kaj bi spodbudilo in olajšalo kolesarjenje v Sežani in njeni okolici. Prišli smo do zaključka, naj bomo do kolesarjev in pešcev strpni. Zavedati se moramo njihove ranljivosti.

Hkrati so se otroci učili pravil vožnje. Vozili so avtomobil in motor ter se preizkusili v uporabi pravil med vožnjo. Inštruktorice so nam povedale, da so otroci znanje dobro prenesli v vožnjo. Težave z upoštevanjem pravil so imeli otroci, ki so med začetnem učenjem pravil povedali, da se njihovi starši ne privežejo v avtomobilu. Očitno še vedno bolj deluje zgled kot besede.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem, ki so bili na dogodku: izvajalcem, staršem, otrokom in delavcem šole. Skupaj smo ustvarili korak naprej v naših pogledih na vključevanje v promet. Z vsakdanjim zgledom bomo še vnaprej vzgajali otroke tako, da bodo varni, ko bodo v prometu sami. Odrasli pa bomo pazili na naše ravnanje v prometu in na strpnost do v prometu ranljivejših od sebe.

 

Za aktiv 1.r

Mojca Gerželj Štembergar