V  petek  14. junija 2019 je 62 devetošolcev OŠ Srečka Kosovela Sežana zaključilo osnovno šolo. Ta pomemben mejnik  v njihovem življenju je predstavljala letošnja valeta, ki se je pričela s kulturnim programom v Kosovelovem  domu Sežana in sicer ob 17.00 uri.  Pester nabor točk je prispeval h kvalitetni predstavitvi valetantov, različnih njihovih znanj in sposobnosti. Kot tradicija veleva, pa je začetek   kulturne prireditve predstavljal plesni del s predstavitvijo različnih plesov pod vodstvom plesnega učitelja  g. Mateja Marna iz plesne šole Bolero.  Starše in učence je na začetku nagovorila ravnateljica ga. Jadranka Mihalič.

V nadaljevanju programa so devetošolci predstavili svoje oddelke in sicer na kreativen filmski način. Z vmesnim kulturnim programom, v katerem ni manjkalo plesnih, instrumentalnih in pevskih točk, so popestrili ustaljen ritual valete. Letošnja valeta je ponujala tudi kup ekskluzivnih točk.

Mednje sodi prav gotovo šolski ansambel, ki se je predstavil v dveh točkah.  Dogajanje je popestrila tudi predaja ključa predstavnikom 8. razredov. Za slavnosten zaključek valete pa so devetošolci zapeli svojo generacijsko pesem in to v spremljali šolskega benda.  Ob koncu programa so  najbolj uspešni devetošolci dobili tudi posebna priznanja. Nagrado učiteljskega zbora so prejeli: Hana Funa, Jaša Vodičar in Ana Kukanja. Pohvale učiteljskega zbora pa: Eva Miklavec in Neža Jurančič. Omenjene nagrade in priznanja sta podelili ravnateljica ga. Jadranka Mihalič in njena pomočnica ga. Ester Trobec. Po podelitvi priznanj pa je sledila zahvala staršev. V njihovem imenu jo je podal g. Jernej Drofenik ter se zahvalil učiteljem in ostalim delavcem šole za devetletno delo. Starši do šoli podarili panj, ki sta ga poslikali učenki 9. razredov.

Uradni program je vključeval še podeljevanje spričeval v matičnih učilnicah in slovo od razrednikov. Valeta se je zaključila z zakusko in prijetnim druženjem valetantov, staršev in učiteljev.

Organizacijski odbor staršev je za devetošolce med drugim pripravil tudi ponedeljkov izlet na slovensko obalo.

Za organizacijo in izvedbo letošnje valete so poskrbeli: Skupnost učencev šole (mentor Danilo Ravbar), odbor staršev devetošolcev, vodstvo šole ter nekateri učitelji in mentorji. Posebna zahvala  za pomoč pri izvedbi valete pa gre še številnim donatorjem, ki so s svojim prispevki pomagali pri izvedbi valete: Krasinvest d.o.o. Sežana,  Klančar žerjavi d.o.o., Steklarstvo Tulek, Adriaplan d.o.o. Sežana, KSP d.d. Sežana, Logos Martina Ozbič s.p., Gradbena Oskrba d.o.o. Sežana, Fitnes Planet Bojan Pirjevec, Imas d.o.o., Mesnine Zalar d.o.o., Papirnica in knjigarna Patri d.o.o., KSP d.d, Elmarel d.o.o., Kraški vodovod, Resial d.o.o., Elita I.B., Love cani, Nura Gorinjac s.p., RM Štok, Megaterm d.o.o., Manta Sežana, GS Log, Zavarovalec d.o.o., Migo log d.o.o., Združenje borcev za vrednote NOB. Prav tako gre zahvala pokroviteljem: Cvetličarna Erika, Grafični atelje Brajdih, Turistična agencija Slonček, Mesarija Prunk, Kamnoseštvo Čevnja, Cvetličarna Nina-Andreja Mahnič, Okrepčevalnica Apetit, Hotel Safir, Andreja Gulič s.p., Welness Sanai, Claudio Castore Adolfo, Pri naju – Gostilnica in pizzeria.

 

Danilo Ravbar (mentor SUŠ)

 

 

 

 

 

Foto: Marko Pleterski (na odru Kosovelovega doma)