V petek, 5. 4. 2019, smo v naši šoli gostili pogumne ljudi, ki so se med letoma 2016 in 2017 peš podali na 232-dnevno na pot od Berlina do Alepa v Siriji. Obiskalo nas je šest udeležencev pohoda za mir v Siriji in svetu, ki je bil leta 2018 nominiran za Nobelovo nagrado za mir. Med njimi je bila tudi naša nekdanja učenka Zala Opara, ki se danes ukvarja s filmom. Ostali gostje pa so bili dva Poljaka, Italijanka, Nemec in še ena Slovenka. Pohod za mir je potekal v obratni smeri kot pot beguncev v času sirske vojne.

Učencem 9. razreda, d-skupine, in 8. c so pripravili posebno učno uro, ki so jo začeli s skupno pesmijo, nato so predstavili mirovno potovanje po dnevih ob slikah in posnetku, sledile so zgodbe vsakega od gostov ob izbrani fotografiji, na koncu pa so učencem razdelili igro, na kateri so bile napisane dejavnosti, ki jih lahko vsak med nami naredi, da sebi in drugim polepša življenje.

Učenci so spoznali, da lahko s skupnimi močmi in dobro voljo naredimo veliko za boljši svet. Mir namreč ni samoumevna stvar, ki bi jo imel vsi na svetu.

Zahvaljujemo se gostom za prikaz njihovega mirovnega gibanja in aktivizma ter zanimivemu opisu doživetij na mirovnem potovanju.

Besedilo in fotografije:
Danilo Badovinac