Učiteljici OŠ Srečka Kosovela Sežana, Vesna Perhavec in Katja Kovač sva se udeležili 4. srečanja partnerskih šol v projektu Erazmus+ »Learning through landscapes« (učenje skozi pokrajino). Od 26. do 30. novembra sva odpotovali v Bolgarijo.

Udeležence iz Slovenije, treh turških šol, Cipra in Grčije so tokrat gostili partnerji iz osnovne šole Hristo Botev iz Brenitse.
V torek, 27. novembra, smo bili vsi udeleženci prijazno sprejeti na manjši šoli v vasici Brenica, ki leži v severni Bolgariji, v občini Knezha, ta pa v pokrajini Pleven.

Učenci in delavci šole so nam pripravili prisrčen sprejem s kulturnim programom. Sledilo je delo v projektu, kjer smo pregledali do sedaj opravljene naloge, predstavili svoje aktivnosti, pogledali slikovni album nastal ob tej priložnosti ter slovar, ki pa še ni dokončan saj je sestavljanje slikovno-besednega slovarja v vseh partnerskih jezikih kar zamudno opravilo. Zastavili smo si tudi kar nekaj zanimivih aktivnosti, ki jih bomo izvajali z učenci na vseh sodelujočih šolah. Prav vse pa se navezujejo na temo projekta, učenje skozi pokrajino. Gostitelji so nam razkazali tudi šolske prostore ter delo v razredih.

V primerjavi s šolo v Sežani, je njihova manjša, saj so oddelki manjši in samo do 5. razreda. Učilnice so skromno opremljene, nimajo računalniške in druge IKT opreme. Pouk imajo učenci od 8. 00 do 12.20, starejši tudi dlje. Učenci večino časa v podaljšanem bivanju preživijo na zraku, saj  njihova telovadnica ni zavidanja vredna.
Berejo in pišejo v cirilici, angleščine pa se začnejo učiti v tretjem razredu v latinici. Učenci se težko sporazumevajo v angleščini tudi po končani srednješolski izobrazbi.

Lepo smo bili sprejeti tudi v uradu župana v mestecu Kneza. Naravne in zgodovinske lepote kmetijske pokrajine pa so bile v snežni odeji pravljične. Bolgarija ima bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Le to smo si ogledali v dveh etno vasicah in v »mestu cesarjev« Veliko Tarnovo. Mesto je poznano kot prestolnica drugega bolgarskega cesarstva in ima zanimivo arhitekturo.

Z vsemi 26 udeleženci smo se poslovili zadovoljni za nove izkušnje in si obljubili, da se polni novosti in idej srečamo februarja na Cipru.

 

Vesna Perhavec in Katja Kovač