V Štanjelu je 27.10. 2018 potekal zaključek mednarodnega projekta Po Fabianijevih poteh, ki je posvečen arhitektu Maksu Fabianiju in združuje različne dejavnosti ter aktivnosti, katerih skupna značilnost je oblikovanje prostora.

Na bienalu sodelujejo šole iz vse Slovenije, od leta 2008 pa tudi iz tujine in zamejstva. V okviru projekta je potekal 8. bienale otroškega prostorskega oblikovanja in 5. natečaj za oblikovanje geografske predstavitve svojega kraja. Učenci OŠ Srečka Kosovela Sežana so sodelovali tako na likovnem natečaju (pod mentorstvom Mateje Melan) kot na geografskem natečaju (pod mentorstvom Danila Ravbarja).

V okviru slednjega je šolo prestavljal prospekt »Trst« avtoric Anje Antončič in Samante Barilla, ki sta za svoj izdelek prejeli zlato priznanje. Strokovna komisija je njun izdelek zelo pohvalila zaradi postavitve besedila in fotografij, izbora modernega črkovnega sloga, dobro izbrane barvne sheme ter kakovostne tehnične in oblikovne izvedbe, ki omogočata razvoj prospekta v turistično zgibanko. Zlato priznanje za sodelovanje sta prejela tudi OŠ Srečka Kosovela Sežana in mentor Danilo Ravbar.

V okviru projekta so v Štanjelu potekale delavnice za učence, likovni natečaj, izobraževanje za učitelje in spoznavanje dediščine arhitekta Maksa Fabianija. Bienale je potekal pod strokovnim vodstvom likovnih pedagoginj Tanje Samec (OŠ A. Šibelja Stjenka Komen) in Vlaste Markočič (OŠ Dutovlje) ter s sodelovanjem Društva likovnih pedagogov Primorja in Društva učiteljev geografije Slovenije.

Anji in Samanti iskreno čestitamo za prejem zlatega priznanja.

Mentor: Danilo Ravbar