Na pobudo okoljevarstvenih organizacij, prostovoljcev in društva Ekologi brez meja smo se v soboto, 15. septembra 2018 učenci in učitelji OŠ Srečka Kosovela, od  1. do 6. razreda, udeležili  nacionalne prostovoljske čistilne akcije »Še zadnjič«.

Očistili smo  okolico šole, gozdno pot do Merč, Sedovnik in del novega naselja, učno pot okoli  Tabora ter pobrali  papirnate smeti, plastično embalažo ter plastenke po poti Živega muzeja Krasa. Ob zaključku akcije smo ugotovili, da so kraške  poti, ki smojih  očistili  zelo  urejene in dobro označene. Srečali smo veliko sprehajalcev, tekačev, kolesarjev in navdušenih  raziskovalcev kraške pokrajine. Presenečeni smo bili saj so vreče pripravljene za odpadke ostale skoraj prazne.

Namen akcije ni bil  le v urejenosti in čiščenju okolja temveč v ozaveščanju in pomembnosti okoljevarstvenega vedenja, o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov.

Ob koncu akcije smo bili enotnih misli, da ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti. Pomembnejše je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več. Veseli, da smo naredili nekaj dobrega, smo zaključili 1. tehniški dan.