V  četrtek  15. junija 2023 je 115 devetošolcev OŠ Srečka Kosovela Sežana zaključilo osnovno šolo. Ta pomemben mejnik v njihovem življenju je predstavljala letošnja valeta, ki se je pričela s kulturnim programom v amfiteatru Kosovelovega doma in sicer ob 17.00 uri. Čudovit ambient ter pester nabor točk je prispeval h kvalitetni predstavitvi valetantov, različnih njihovih znanj in sposobnosti. Kot tradicija veleva, pa je začetek   kulturne prireditve predstavljal plesni del s predstavitvijo različnih plesov pod vodstvom plesnega učitelja  g. Mihe Perata iz plesne šole Miha Perat.  Starše in učence je na začetku nagovoril ravnatelj  g. Alen Kofol in župan občine Sežana g. Andrej Sila.

V nadaljevanju programa so  devetošolci predstavili svoje oddelke v šaljivih opisih ter nadaljevali s pesmicami, ki so jih  namenili  slovesu  od svojih razrednikov. Z vmesnim kulturnim programom, v katerem ni manjkalo plesnih in instrumentalnih točk, so obogatili  ustaljen ritual valete. Za veliko presenečanje pa je poskrbel šolski bend, ki se je spomladi formiral prav za to priložnost. Fantje so v treh točkah izvedli pravi rokovski koncert. Za slavnosten zaključek valete pa so še zapeli generacijsko pesem. Predajo ključa  in »prenos oblasti« so letos devetošolci opravili že v dopoldanskem času. Ob koncu valete so najbolj uspešni učenci v generaciji dobili posebna priznanja. Pohvalo učiteljskega zbora so prijeli: Jaka Bevčič, Pia Slavec ter Ana Karabegovič Krt. Nagrado učiteljskega zbora, ki se je preimenovala v  Kosovelovo nagrado, pa so prejeli naslednji učenci: Lana Žerjal Suhadolnik, Neja Škorja, Metka Mateta ter Svit Onič. Učiteljski zbor je podelil tudi priznanja za najboljše rezultate pri nacionalnih preizkusih znanja, ki so jih prejeli naslednji učenci: Ana Karabegovič Krt, Metka Mateta ter Evan Pečar. Omenjene nagrade in priznanja sta podelila ravnatelj šole  g. Alen Kofol ter njegova pomočnica go. Katja Orel.  Po podelitvi  priznanj je sledila še zahvala staršev. V njihovem imenu jo je podala go. Ljiljana Šuber ter se zahvalila učiteljem in ostalim delavcem šole za njihovo devetletno delo. Starši so šoli podarili sadiko oljke ter lijak za eko vrt. Uradni del valete je vključeval še podeljevanje spričeval v matičnih učilnicah in slovo od razrednikov.

Prireditev se je nadaljevala nad amfiteatrom, kjer je potekala zakuska in prijetno druženje ob glasbi v organizaciji odbora staršev devetošolcev.

Za izvedbo celotnega programa se zahvaljujemo vodstvu šole, razrednikom, mentorju  šolske skupnosti, ter ostalim delavcem šole.  Za pridobitev donatorskih sredstev in organizacijo neuradnega dela se je  trudil organizacijski odbor staršev devetošolcev. Posebna zahvala   gre še številnim donatorjem, ki so s svojim prispevki pomagali pri izvedbi valete:

Klančar žerjavi d.o.o., Elektro Primorska,d.d., Interprojekt, d.o.o., Mitol d.o.o., GPS Sežana d.o.o., Adriaplan d.o.o., Hortikultura d.o.o., Gradbena d.o.o. Sežana, Steklarstvo Tulek – Idriz Tulek s.p., Marex d.o.o., Mazzoleni & Facori d.o.o., Krovstvo in kleperstvo – Aljoša Može s.p., Gradbeništvo AGA – Gemil Ajdaroski s.p., Elmarel d.o.o., Krasula d.o.o., Komunala Sežana  d.d., Boxline UCL d.o.o., Trampuž Transport d.o.o., Novimat d.o.o., Zunti – Matevž Gomizelj s.p., Vrtnarstvo Mahnič, GP Gostinstvo d.o.o., Kamnoseški izdelki  umetnostne obrti – Jernej Basrtolato s.p., Cvetličarna Iria –  Irena Lah s.p., Kjpca – Miha Dragan s.p., Koča na Kokoški –  Matjaž Cotič s.p.,  Kras d.o.o., Mercator d.o.o, Europsin eko d.o.o., Pekarna Kukaj, Pekarna Sežana,  Polavček Sežana, Fama d.o.o. Vipava, Slaščičarna BOM BOM.

Danilo Ravbar (mentor SUŠ)