V petek, 7. aprila, smo se z učenci, ki obiskujejo izbirna predmeta Vzgoja za medije – Radio in Italijanščina odpravili na ekskurzijo v Koper. Po prihodu na obalo so se učenci razdelili v dve skupini. Skupina italijanistov se je odpravila na voden literarni sprehod po Kopru, ekipa Radia Kosovel pa je obiskala Radio Koper.

Učenci, ki se na izbirnem predmetu učijo italijanščine, so se pod vodstvom učiteljice odpravili na ogled stavb in spominskih točk, povezanih z italijanskimi književniki, ki so pustili sled v koprskem mestu. Tako so se sprehodili do italijanske osnovne šole Pier paolo Vergerio il Vecchio, do palače Carli, kjer se je rodil enciklopedist in razsvetljenec Gian Rinaldo Carli, od tam še do palače Gravisi-Buttorai, kjer ima sedež Italijanska narodna skupnost. Za konec so se ustavili še na Verdijevi ulici, kjer je spominska plošča Carla Combija. Med sprehodom so učenci prebirali odlomke književnih del koprskih literatov in tako spoznavali avtorje in njihova dela. Na dinamičen način so vzpostavili stik in pristopili k literarnemu besedilu v italijanskem jeziku. Koper je tudi odličen kraj za spoznavanje značilnosti dvojezičnega območja. Učenci so bili prijetno presenečeni nad dvojezičnostjo, ki so jo opazili na mestnih ulicah. Izkušnja, ki so jo doživeli, učencem med drugim omogoča tudi razvoj literarne vzgoje v medkulturni perspektivi.

Ekipa šolskega radia se je medtem odpravila na Radio Koper, kjer jih je sprejel odgovorni urednik Andrej Šavko. V medijski hiši jim je razkazal oddelek za radio z vsemi snemalnimi prostori, za tem pa so se učenci že lahko preizkusili v branju radijskih novic v pravem snemalnem studiu za čisto pravim radijskim mikrofonom. Vsak izmed učencev se je preizkusil v branju ene radijske novice, monter pa nam je v studiu nato zmontiral celoten prispevek naših poročil, dodal glasbeno podlago in nam izdelek predvajal. Pri pripravi novic dneva na Radiu Koper so se odlično izkazali in na lastni koži izkusili, da ni tako lahko biti radijski spiker, saj se je pred snemanjem potrebno pozanimati o vseh tujih imenih in njihovi izgovorjavi ter o naglaševanju slovenskih besed, pa še trema pred mikrofonom včasih prispeva svoj delež.

Sledil je ogled fonoteke (glasbenega arhiva) in največjega studia Hendrix, ki ga uporabljajo tako za snemanje prispevkov na radiu kot tudi za televizijske oddaje. Nenazadnje smo se sprehodili še skozi prostore, kjer so novinarji Radia Koper v živo snemali oddaje in na njihovih ekranih opazovali, kako je sestavljen njihov radijski program.

Naši vedoželjni učenci so bili nad ekskurzijo zelo navdušeni. Videli in naučili so se veliko novih stvari, ki jih bodo zagotovo s pridom  uporabljali pri nadaljnjem delu in življenju.

Učiteljici Monika Gec in Maja Mržek