Slovenska filantropija že od leta 2010 v mesecu aprilu organizira prostovoljsko akcijo DAN ZA SPREMEMBE in s sloganom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! nagovarjajo prebivalce Slovenije, da za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke.

Na ta dan vabijo vse ljudi, da sooblikujejo boljšo družbo, tako da se v svojem okolju povežejo v akcijah, ki rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja.

V letošnji akciji smo se v Sežani združili Dom na Krasu, MC Podlaga Sežana, DU Sežana in učenci ID Prostovoljec sem.  Medgeneracijsko druženje s stanovalci Doma upokojencev Sežana je petkovo dopoldne obogatilo tako starejšim stanovalcem doma kot tudi učenkam in učencem prostovoljcem. Igrali smo se družabne igre, izdelovali glinene zvončke, klepetali in izmenjevali izkušnje.

Pomladni živžav in naš prvi obisk v domu so mladi prostovoljci komentirali takole:

  • Stanovalci so bili prijazni, prav tako osebje. Zelo smo uživale.
  • Imeli smo se lepo, slišali smo nekaj dobrih zgodb in se tudi poigrali. Zanimivo je, da tudi stari ljudje niso izgubili igrivega duha. Starejši stanovalci doma so bili navdušeni nad našim obiskom. Če bi imel priložnost, bi jih spet obiskal.
  • Spoznala sem veliko dobrih in prijaznih ljudi.
  • Izkušnja je bila zanimiva. Ko sem vstopila, sem se malo prestrašila, ko pa smo se spoznali, sem ugotovila, da so stanovalci Doma upokojencev in Doma na Krasu zelo prijetne osebe.
  • Vsi so bili zelo zgovorni in prijazni. Videla sem svojo nono in se pogovarjala z njo. Igrala sem se Spomin in Človek ne jezi se, oblikovala zvonček iz gline.
  • V družabnem prostoru sem se družila s starejšimi in se z njimi igrala družabne igre. Pogovarjala sem se z nasmejano Olgo in zmagovalko v Človek ne jezi se. Spoznala sem tudi študentko iz Majorke, ki je v Sloveniji na izmenjavi Erazmus+ in se z njo takoj ujela. Vse bi takoj ponovila, saj sem spoznala prijetne, tople in zgovorne ljudi.
  • Ko smo prišli sem bila zelo nervozna, čez nekaj časa pa sem se sprostila, vključila in igrala družabne igre.
  • Na obisku pri starejših sem se sprva počutila čudno, a se je kmalu vse obrnilo. Pogovarjala sem se z zelo prijetno gospo, s katero sem se igrala Človek ne jezi se. Potem pa tudi z gospo Marijo. Imela sem se lepo in vse pohvale učiteljici Mateji za tak prijeten dan.

Tako kot učence prostovoljce je tudi mene kot učiteljico petkovo druženje bogato nagradilo. Ponosna sem, kako topli in čuteči so naši mladi prostovoljci in kako krasni ljudje bodo postali. Zato tudi njim velik hvala za lep dan.

Mateja Melan, mentorica ID Prostovoljec sem