V mesecu oktobru so učenci 3. razredov obiskali eno redkih še obstoječih kmetij v Sežani.

Gospod Pavle Husu nas je pričakal z nasmehom na domačem »borjaču«. Učencem je približal življenje in delo na kmetiji Pr Mrkcvh. Pripovedoval jim je, kako je bilo na kmetiji nekoč in kako se je z leti delo spremenilo. Ogledali so si gospodarska poslopja, v katerih so bili različni kmetijski stroji in orodja.  Srečali so se tudi s kokošmi in petelinom, najpogumnejši so pobožali zajca in kljub »drugačnemu« vonju vstopili v hlev z biki.

Doživetja in naučeno so strnili v zapise in misli:

Vsi otroci smo se imeli lepo. Videli smo kokoši, zajčke, mucko in dva telička. Gospod Pavle nam je povedal, kdaj delajo posamezna dela. Za nekatere je bilo prvič, da so videli kmetijo, za druge pa ne. Pokazal nam je različne stroje in priključke. Na kmetiji pridelajo skoraj vse na ekološki način. Pridelke porabijo zase, višek pa dajo drugim ljudem. Všeč mi je bilo, ker nam je vse razločno razložil. Na koncu smo šli pogledati telička, eden je imel osem mesecev, drugi pa sedem.

Blažka Š. 3.d

V hlevu sta bila dva bika, ki nista bila na nogah. Na kmetiji je lepo. Kmet Pavle nam je povedal veliko. Povedal je, da pridelajo  marmelado. Videli smo kosilnico v delovanju. Bilo je zanimivo. Ampak malo je smrdelo po gnoju. Ta dan je bil zabaven in naporen.

Rok Ž. 3.d

Družini Husu se zahvaljujemo za gostoljubnost in verjamemo, da se bomo na kmetiji še velikokrat videli.

Učiteljice 3.razredov