Vsi se vedno bolj zavedamo, kako pomembne so čebele za obstoj našega življenja. Čebelam se moramo zahvaliti, da lahko uživamo raznoliko prehrano, saj so te majhne žuželke pomembni opraševalci rastlin. Poleg tega pri tem pomembnem opravilu ob letanju iz cveta na cvet nabirajo tudi med, ki je edinstveno naravno živilo in je izjemno pomemben del slovenske zdrave prehrane.

V šolskem čebelnjaku, kjer imamo 4 panje, mladi čebelarji čebelarimo s čebelo kranjska sivka, ki je zaščitena avtohtona vrsta. Zanjo je značilno, da je mirna, delavna in pozimi preživi z malo zimske zaloge hrane. Zelo dobro izkorišča čebelje paše in nam zato v lepih količinah prinese slasten med. Čeprav se čebelarji radi hvalimo, koliko medu pridelamo, pa nam ga v resnici pridelajo čebele.  In naše šolske čebele so bile letos res zelo pridne, saj so nam  nabrale že 32 kg medu. Točili smo ga 20. maja, ob svetovnem dnevu čebel.

Najprej smo iz medišč odvzeli satje z medom, z njega ometli čebele ter jih vrnili v panj. Medeno satje smo nato odnesli čebelarski kabinet, kjer smo si že pred tem pripravili točilo. S posebnimi vilicami smo odstranili voščene pokrovčke, s katerimi so čebele pokrile zrel med, nato pa smo sate z medom zložili v točilo ter jih zavrteli. Iz njih je skozi pipo na točilu stekel med, ki smo ga shranili v posode za shranjevanje medu, seveda pa smo se tudi malo posladkali.

Čebele so tam, kjer je čisto okolje. Veliko lahko naredimo tudi s sajenjem medovitih rastlin, kot so na primer sončnice, ajda, sivka, žajbelj ali lipa, s trajnostnim obnašanjem pa lahko prav vsi pripomoremo k ohranjanju čebel.