V soboto, 7. maja 2022, smo se Marko Lipanje, Ismail Mušić, Rok Kocen in Luka Remic udeležili državnega tekmovanja mladih čebelarjev Slovenije, ki je letos potekalo na Biotehniški šoli Maribor. V reševanju nalog smo morali pokazati vse svoje znanje, ki smo ga pridobili skozi vsa leta čebelarjenja pri delu v čebelarskem krožku ali pri pouku izbirnega predmeta čebelarstvo in tudi pri samostojnem raziskovanju različnih tem o čebelah in čebelarjenju.

Po tekmovalnem delu je sledil za nas tekmovalce bolj sproščujoči del dneva, ko smo si lahko od blizu ogledali različne dejavnosti, ki potekajo na Biotehniški šoli Maribor. Sicer nam je nekoliko ponagajalo slabo vreme, ampak kljub temu smo si ogledali šolsko posestvo s sadovnjaki in vinogradi, mehanično delavnico in simulator vožnje s traktorjem, šolsko ambulanto, v kateri pridobivajo znanje bodoči veterinarski tehniki, v terariju pa smo lahko vzeli v roko različne plazilce in se z njimi tudi fotografirali. V rastlinjaku smo opazovali sisteme za hidroponsko gojenje solate. V muzeju starega orodja smo si ogledali različna orodja in naprave, ki so jih pri delu na kmetiji nekoč uporabljali naši predniki. Na čebelarskem tekmovanju so bile seveda v ospredju čebele, zato smo si ogledali tudi tisti del šolskega posestva, ki je namenjen spoznavanju življenja čebel in njihovih produktov. V ta sklop sodijo čebelnjak, vrt medovitih rastlin in prostor za predelavo čebeljih produktov.

Za zaključek celotnega tekmovanja so poskrbeli dijaki harmonikaši s pesmijo Čebelar, ki je lepo zaokrožila celodnevno druženje.

Naša šola je bila na državnem tekmovanju čebelarjev letos prvič in zato smo še prav posebej ponosni.