V sredo, 13. 4. 2022, so imeli učenci 3. razredov naravoslovni dan, ki je bil izpeljan v Povirju.  

Radi se bi zahvalili ga. Taji Tavčar, ki je učence toplo sprejela na “borjač Tambinovih” in predstavila delo s konji, kamnoseštvu Tavčar, ki so nas sprejeli medse in poudarili pomembnost kraškega kamna, in učiteljici Tanji Pangerc Žnidaršič, ki nas je sprejela na “borjač Štampinovih” in je bila vodja tega zanimivega naravoslovnega dne. 

Kako pa so učenci doživljali naravoslovni dan v Povirju?  

a) Včeraj smo z vlakom odšli v Povir. Videli smo Štampinovo kmetijo. Naša skupina si je najprej ogledala živali, kot so: krave, race in koze. Race smo tudi nahranili, kravam pa smo z vilami dali seno. V zvezke smo napisali imena strojev in orodij. Ta naloga mi je bila zanimiva, ker sem spoznala veliko novih stvari. Pri drugi nalogi smo videli oluščen in neoluščen ječmen, pa tudi zrna pire. Na tej kmetiji so imeli posebno staro hišo. V njej so ohranili črno kuhinjo in pri peči je bila res črna. Na tej kmetiji sem se res zabavala. Potem smo odšli k Taji. Ona je imela konje. Tam smo imeli štafeto in naša skupina je bila druga. Konji so mi bili zelo všeč, pa tudi pripomočki, ki jih potrebuje konj. 

b) V Povir smo šli z vlakom. Šli smo na Štampinovo kmetijo. Odprli smo zvezke in napisali, kaj ta kmetija ima in kaj nima. Medtem ko smo pisali, smo videli račke, kako tekajo po dvorišču. Potem nas je prevzela učiteljica Tanja in smo šli v hlev. Kravam smo dali seno in listje. Potem smo se odpravili h kozam. Zelo so bile luškane! Šli smo še na Tambinovo kmetijo. Najprej smo šli v manežo in smo tekli. Po tekanju smo razvrstili predmete, ki so povezani s konji ali pa ne. Šli smo si ogledat tudi stroje. Nato smo šli h konjem in ponijem. Za vrvico nam je privezala ponija, ki je bil bel z nekaj črnimi lisami. V hlevu so bili še trije konji, eden črn, drugi bel in tretji siv. Potem smo odšli v kamnoseško delavnico Tavčar. Tam smo videli izdelke iz kamna. Dali so nam bonbone in kape s šiltom. Nato smo se odpravili proti vlaku. Imeli smo se lepo. Vlak se je ustavil v Sežani. Odpravili smo se peš proti šoli. Nekateri smo šli prej na kosilo, tisti, ki so imeli še rokometno tekmo in jaz, ker hodim z avtobusom domov. 

c) Na obeh kmetijah sem videl krave, račke, koze in konje. Konji, krave in koze jedo seno. Zelo rad imam živali. Všeč mi je, ko sem z njimi. Všeč so mi konji, krave, koze, hrčki, ovce, biki, prašički in race. Konji, če se ustrašijo, brcnejo z zadnjimi nogami. Eden izmed konjev se je imenoval Poni. 

č) Začeli smo pri železniški postaji. Usedli smo se na vlak in se odpeljali do Povirja. Najprej smo šli na Štampinovo kmetijo. Tam smo se najprej razdelili v dve skupini. Prva skupina je najprej opazovala krave in koze, druga pa s pomočjo vprašanj spoznavala domačijo. Šli smo naprej do Tambinovih. Tam nam je Taja Tavčar povedala, da če bomo pridni, si bomo lahko ogledali konje. Na koncu nam je res pokazala konja. Šli smo nazaj na Štampinovo kmetijo. Tam smo si ogledali še orodja in besede napisali na učni list. Na koncu smo šli do železniške postaje in počakali vlak. Odpeljal nas je do Sežane. Zelo mi je bilo všeč, ker smo lahko božali koze. 

Besedilo in fotografiji: aktiv 3. razreda