V tednu pred božično-novoletnimi počitnicami smo z učenci naše šole, ki prihajajo iz tujih držav, in učiteljicami slovenščine za tujce organizirali skupno Zoom srečanje. Udeležilo se ga je 19 učencev naše šole, med njimi tudi nekateri starši.

Učencem, ki so na našo šolo prišli v času šolanja na daljavo, smo najprej izrekli prijazno dobrodošlico, nato je sledil ogled videoposnetka o naši državi in šoli. Videoposnetek je učence nagovarjal, jim približal našo deželo, jezik in predstavil zanimivosti. Za tem smo se najprej učiteljice nato pa še učenci predstavili in povedali o sebi tisto, kar smo se naučili v okviru ur slovenščine. Otroci so se med sabo spoznali in ugotovili, kdo od njihovih sovrstnikov še prihaja iz istega jezikovnega okolja. Dobili so nova poznanstva in morebitna nova prijateljstva, ki jim bodo prav prišla pri učenju slovenščine in šolanju na sploh. Učenci so lahko spoznali, da niso edini, ki doživljajo stiske ob preselitvi in nepoznavanju jezika, da niso sami in da se da ovire ob ustrezni podpori zelo uspešno premagovati.

Sledil je še zabavnejši del, ko so se učenci prelevili v učitelje, učiteljice pa v učence. O vsakem jeziku smo se nekaj naučili – govorili smo srbsko, bosansko, albansko, makedonsko, romunsko in še bi lahko naštevali. Tudi učiteljice smo se poskušale predstaviti v omenjenih jezikih in učencem pokazati, da vemo, kako težko se je naučiti novega jezika, sploh čez noč, in da jih dobro razumemo. Smeha in dobre volje nam ni manjkalo.

Za konec smo si z učenci pogledali videoposnetek lanskoletnih učencev priseljencev in njihovega šolanja na daljavo, kar nam je dalo še dodatno motivacijo in zagon za nadaljnje učenje v teh težkih pogojih. Poslovili smo se z veeeeelikim objemom na daljavo in si obljubili, da bomo naredili vse, da se čimprej srečamo v šolskih klopeh.

Vsem, ki to berete, želimo uspešen začetek leta in vam obenem pošiljamo naš objem (na sliki), da vas vsaj malo nalezemo z dobro voljo in optimizmom. Srečno!

Monika Grmek