S prihodnjim tednom bomo na šoli začeli z aktivnostjo Gremo peš. Nekateri učenci že prihajajo peš v šolo, drugi nimajo te navade, tretji nimajo te možnosti, saj se v šolo vozijo iz okoliških krajev.

Z aktivnostjo Gremo peš želimo učence spodbuditi, da bi se čim več gibali ter se zbrano in varno vključevali v promet. Hoja v šolo posledično pripomore tudi k zmanjšanju obremenitve Kosovelove ulice z motornim prometom, predvsem v jutranjem času.

Aktivnost bo na šoli potekala dva tedna. Beležili bomo način prihoda v šolo z željo, da bi se čim več učencev odločilo za hojo in da bi to navado ohranili skozi celo šolsko leto.

Nekateri otroci bodo hodili v šolo s Pešbusom. Kaj je Pešbus?

Pešbus je vrsta spremljane poti v šolo, pri katerih se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v družbi svojih sošolcev in se v varnem spremstvu odraslih navajajo na samostojno pot in udeležbo v prometu.

Vsi učenci, ki so se priključili akciji, bodo prihajali zjutraj v spremstvu odraslih oseb v šolo. Tri proge, rdeča, modra in zelena, so opremljene s postajališči, kjer bodo otroci čakali na Pešbus.

Vsem spremljevalcem se zahvaljujemo za pomoč pri izvedbi aktivnosti.

Pri izvajanju dejavnosti nam pomaga program Aktivno v šolo (nadaljevanje aktivnosti IPoP – Inštituta za politike prostora za spodbujanje hoje kot oblike trajnostne mobilnosti ter aktivne poti v šolo).

PREDNOSTI

  1. Starši so razbremenjeni (organizirano spremstvo otrok).
  2. Otroci so bolj samostojni.
  3. Otroci v spremstvu odrasle osebe osvojijo varno pot v šolo (starši nimajo vedno možnosti).
  4. Med seboj so bolj povezani (druženje, starejši in mlajši).
  5. Otroci pridobijo red pri vstajanju in ne zamujajo v šolo.
  6. Otroci so pri pouku bolj zbrani, ker se zjutraj razgibajo in naklepetajo.
  7. Zdravi šolarji – gibanje ima pozitiven učinek na telo.
  8. Manj prometne gneče pred šolo.