Na osnovni šoli Srečka Kosovela so se že konec novembra  učenci z mentorji pripravljali na  decembrske dogodke.

Ko bi le imeli moč duha iz Aladinove svetilke in Hrestačevo dobrosrčnost so razmišljali, preden so se na prvem od dogodkov, 10. decembra odprla vrata že tradicionalnega, dobrodelnega božično-novoletnega sejma. Pa je nismo potrebovali.

Ponovno smo dokazali, da s skupnimi močmi, sodelovanjem in ustvarjalnostjo, ki jo premorejo učenci na šoli zmoremo več. Brez dobrosrčnih obiskovalcev, ki jih je bilo tudi to leto veliko, sejem ne bi bil sejem.

S pozdravom, nagovorom in lepimi željami ga je otvorila gospa ravnateljica. Pospremil pa jo je, za to priložnost oblikovan zbor. Pevci mladinskega šolskega zbora so skupaj z učitelji šole, ob spremljavi učitelja glasbe Uroša Ceja med drugimi, zapeli tudi Strniševo pesem, ki pravi, da v zimskem vetru, v mrzlem dnevu, srečaš toplo dlan in takrat več nisi sam… in res bo za nekatere to lahko veljalo, saj so se na za to priložnost oblikovanem računu številke povečale za okrog 4000 evrov. Izdelki, voščilnice, okraski, sladke dobrote, pridelki čebelarjev in vrtičkarjev so se kar sami ponujali na čudovito okrašenih stojnicah. Učenci so z veliko vnemo vabili mimoidoče, naj si jih ogledajo in izberejo ter  s prispevkom omogočijo lepši dan učencem iz socialno ogroženih družin.

Da je bil dogodek uspešen v vseh pogledih, se moramo zahvaliti vsem učencem z mentorji, učiteljem, dijakom Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana- smer aranžerski tehnik, podjetju Sodexo in vsem obiskovalcem.

Čarobnosti in dogodkov kar ni bilo konca.

  1. decembra se je po kulturnem domu razlegala glasba Petra Iljiča Čajkovskega. Nanjo pa so tiho, po blazinicah prstkov zaplesali združeni baletniki baletnega društva Sežana, kulturno modno umetniškega društva OseRose, ŠKUD 15. februar iz Komna ter gosti iz Italije, SKD France Prešeren iz Boljunca in SKD Igo Gruden iz Nabrežine. Zgodba o deklici Klari in lesenemu hrestaču je velika baletna uspešnica, ki obudi v otroških očeh domišljijski svet in nosi v sebi globoko sporočilnost, da človeka lahko osrečita tudi prijaznost in sočutje do drugih ljudi. Koreografinji in režiserki Marjetki Kosovac je v baletu Hrestač in štiri kraljestva to odlično uspelo.

Preden smo se načudili duhu iz svetilke, smo 24. decembra izpolnili tudi dolžnost. Učenci od 1. do 9. razreda so imeli kulturni dan. Z obeležitvijo državnega praznika dneva samostojnosti in enotnosti smo se spomnili na pomemben dogodek in posvetili nekaj besed tudi državi in  pomembnim dnem.

Duh iz Aladinove svetilke, igralci in mažoretke kulturnega društva Franc Žiberna iz Povirja so nas za zaključek, s svojo pristnostjo, kostumi, izbrano glasbo in sceno prestavili v čarobni svet zgodbe iz knjige Tisoč in ena noč. Po napetih pripetljajih, pa je, kot se za čas in prostor spodobi, tudi tu zmagala poštenost, dobrosrčnost in lepota ter širina prave ljubezni.

V imenu vseh učencev in delavcev šole ponovno hvala vsem, ki ste nas obogatili in za vse lepe, tople, dobrosrčne, radožive decembrske trenutke, ki ste jih delili z nami.

Vesna Perhavec