»Rumen sem metulj, ki v jutranji rosi,

Tipalke umijem in že v ostrem loku,

Veter na zlati krilih me nosi,

V zračnih zavojih prepuščam se toku!«

 

Le kdo ne pozna ljudske pravljice Trije metulji? Trije prijatelji: rdeč, bel in rumen metulj letajo po travniku, ko jih nenadoma ujame nevihta. Da bi se skrili pred grozečimi oblaki se zatečejo po pomoč k travniškim rožam, …

Istoimenska gledališka igra po knjižni predlogi ljudske pravljice je združila najmlajšo dramsko skupino na šoli v projekt »Od ideje do uprizoritve« v času podaljšanega bivanja. Projekt, ki poteka že od decembra, je učence srečal z gledališko umetnostjo in jih seznanil z različnimi fazami nastajanja gledališke igre.

Najprej smo spoznavali dramsko predlogo, nato izdelali scenografijo in kostume, oblikovali glasbeno opremo in plesno koreografijo, v aprilu pa smo imeli vaje vse do premiere 15. maja, s katero so učenci navdušili goste VDC Sežana na naši šoli. Zbrane je s prijaznimi besedami pozdravila tudi ravnateljica Jadranka Mihalič. V dveh ponovnih uprizoritvah smo 23. maja najprej gostovali v Domu upokojencev Sežana in 27. maja ponovno nastopili na šoli še za starše. Čakajo nas še štiri ponovitve: dve 7. junija v Vrtcu Sežana in dve za zadnji šolski dan na šoli za učence prve triade.

Gledališki projekt »Od ideje do uprizoritve« želi učencem prve triade približati gledališko umetnost. Učenci skozi ustvarjalni proces, ki poteka več mesecev, spoznavajo gledališko umetnost kot tisto, za katero je značilno prehajanje med umetostmi:  lahko jo doživljajo kot koncert, razstavo, ples, pravljico in gledališko igro hkrati.

Gledališki projekt ne ponuja učencem le celostne umetniške estetske izkušnje, temveč ob njej dodaja še etično sporočilo, ki govori o (ne) sprejemanju drugačnosti in (ne) strpnosti do drugačnih tako s sporočilom iz fabulativnega okvira igre kot s povezovanjem z različnimi lokalnimi ustanovami in medgeneracijskim povezovovanjem.

REŽIJA IN AVTORICA GLEDALIŠKE IGRE: IVANA KOČEVAR

NASTOPAJO: TAJA KORON, MATEJ BORJANČIČ, LANA PAJER, ENEJ ČEFUTA, ENEI KALC DRENIK, TIM PLESTENJAK, ANAHI PLEČKO, EVELYN RISTIĆ, URŠKA KRAVANJA, MAJA FILIPČIČ

TOLKALA: HANA MIHAJL, ZALA SPETIĆ, ANAN IBRIŠIMOVIĆ, NIK TRAMPUŽ, ANDREJ PUAČ

PEVCI IN PLESALKE: DARIS MUJAGIĆ, GAJ PAHOR VRH, NIKA KOCJAN, ALINA KURTOVIĆ, LAZAR PEJNOVIĆ, AUSEC ZALA

GLASBENA OPREMA: IVANA KOČEVAR, ROHAN DASGUPTA, DENIS OPREŠNIK, LUKA BOC THALER

KOREPETITOR: UROŠ CEJ

Teskt: Ivana Kočevar

Fotografije: Stojan Gorup, Enver Salihović

dav