Učenci 3. razredov osnovne šole Sežana, so v mesecu marcu in aprilu posvetili veliko pozornosti dejavnostim, s katerimi so željo po znanju, ki ga pridobijo z branjem, gotovo povečali.

Z velikim veseljem so ure slovenskega jezika in kulturni dan preživeli v šolski in Kosovelovi knjižnici.

21. marca so se odzvali vabilu dijakinj, ki so opravljale praktični del maturitetne naloge in posvetili uro Dnevu poezije. V Kosovelovi knjižnici so skupaj z njimi prebirali pesmi slovenskih avtorjev, si izbrali tematsko najljubšo, jo ilustrirali in si izdelali spominček na dan posvečen poeziji.

4. aprila so spoznali življenje in dela Hansa Christiana Andersena. Kralju pravljic in svetovnemu dnevu knjige so posvetili veliko časa. Kulturni dan nam je obogatila pisateljica Alja Furlan. Na zelo igriv, zanimiv in duhovit način je učencem predstavila sebe in svoja dela. Skupaj so odkrili kako nastane knjiga, bili kritiki za še ne natisnjeno zgodbo o Novo Goriških burbonkah, ter se nasmejali ob koko kvizu. Dva oddelka sta ta dan slavnostno zaključila bralno značko.

V letošnjem šolskem letu so učenci vseh štirih oddelkov vključeni v bralni projekt Naša mala knjižnica. (https://www.nasamalaknjiznica.si/ ) Po prebranih predpisanih knjigah ustvarjajo v za to pripravljen delovni zvezek Ustvarjalnik. 11. aprila nas je na šoli obiskala predstavnica projekta in učencem pripravila super NMK kviz. S pravilnimi rešitvami so dokazali, da so zgodbe in pravljice pazljivo poslušali in si jih dobro zapomnili. Najboljši med njimi so prejeli knjižne nagrade.

Učiteljice upamo, da smo s pripravljenimi dejavnostni vsaj za trenutek popestrili ure namenjene branju in s tem spodbudile učence, da bodo tudi v naprej redni obiskovalci knjižnih kotičkov.

Vesna Perhavec