Vsega lepega je enkrat konec, tudi naše šole v naravi. Za nami so štirje čudoviti dnevi bivanja na Livških Ravnah.

V sredo zjutraj smo se odpravili na krožni pohod. Povzpeli smo se na razgleden greben Kolovrata, od koder se odpira izjemen pogled na nekdanje bojišče soške fronte od Kanina, Krnskega pogorja do Svete Gore; na drugo stran pa nam pogled čez Benečijo in Furlansko nižino seže do Jadranskega morja. Žal razgleda nismo videli, saj je bila gosta megla. Ogledali smo si muzej na prostem se sprehodili po strelskih jarkih in uprizorili pravo bitko s snežnimi kepami. Popoldne smo v bližnji okolici iskali glive in lišaje. Spoznali smo, da strokovnjaki spremljajo lišaje na starejših sadnih drevesih in tako določijo kvaliteto zraka. Ugotovili smo, da v sadovnjaku najdemo vse tri vrste lišajev, kar pomeni, da je zrak čist. Zvečer nas je učitelj Matjaž naučil nekaj zanimivih beneških pesmi. Razvil se je zelo lep pevski večer.

V četrtek dopoldne smo se podali v dolino, v vas Livek. Na mestu kjer  je nekoč stalo jezero, stoji danes vaški vodnjak. Ogledali smo si tudi predstavitev kraja v vaškem domu. Zelo zanimiva je bila maketa vasi iz slame in hišic, na katerih so bila napisana stara hišna imena. Vaški utrip se čuti na vsakem koraku. Vsako leto prirejajo mednarodni nogometni turnir, poleti pa glasbeni festival Liwkstock. V cerkvi Svetega Jakoba nam je učitelj Uroš zaigral na orgle. Zvečer smo imeli družabni večer, na katerem so se predstavile sobe. Sledil je zaključek s plešočimi sežanskimi zvezdami.

Pred nami je še ogled kostnice, spomenika Simona Gregorčiča in stalne razstave z naslovom »Od planine do Planike«, ki prikazuje dediščino planinskega pašništva v Zgornjem Posočju, na osnovi katere je nastala Mlekarna Planika Kobarid.