23. septembra so v Lipici obeležili dan slovenskega športa z bogatim programom, ki je združil šport, kulturo in izobraževanje. V središču dogodka je bil otroški kros, namenjen vsem učencem Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana in podružnične šole Lokev.  Kar 1000 učencev in njihovih spremljevalcev se je v Lipico pripeljalo z avtobusi, za katere je sredstva prispevala Kobilarna Lipica.

Prvi razredi so s pomočjo starejših učencev pretekli kros kot pripravo za tek v prihodnjih šolskih letih. Učenci od drugega do četrtega razreda so pretekli 400 m, od petega do sedmega razreda 600 m ter osmi in deveti razred 1000 m. Razglasili in podelili so diplome za 3 najhitrejše dečke in 3 najhitrejše deklice v vsakem posameznem letniku.

Učenci so sodelovali tudi v posebnem programu “stik s konjem”. Pobližje so spoznali lipicance in njihove oskrbnike, učili so se o zgodovini Kobilarne Lipica, konjereji in pomenu teh čudovitih živali v slovenski kulturni dediščini. Otroci tako niso spoznavali le športa, temveč tudi kulturne in naravne vrednote, ki jih ponuja Lipica. Učenci pa so lahko poskusili še dve športni disciplini, golf in disk golf. Učenci 1. triade so se v šolo vrnili z avtobusi, učenci 2. in 3. triade pa peš po stari lipiški cesti.

Vrhunec dneva pa je bil slavnostni podpis sporazuma o sodelovanju med Kobilarno Lipica, Zavodom ŠTIP Sežana in OŠ Srečka Kosovela Sežana. Sporazum vzpostavlja temelje za dolgoročno sodelovanje na več področjih, kot so izobraževanje, kultura, turizem, šport in trajnostni razvoj. Dogodka se je udeležil tudi župan Andrej Sila, ki je sporazum označil za pomemben korak v smeri krepitve sodelovanja med lokalno skupnostjo in Kobilarno Lipica. Poudaril je, da bo ta sporazum prinesel številne koristi ne le za vpletene institucije, temveč tudi za celotno skupnost.

Šola je tako postala ambasadorka Kobilarne Lipica na izobraževalnem področju. Sodelovanje bo zajemalo integracijo praktičnega izobraževanja in medpredmetnih projektnih dni za učence, organizacijo kulturnih in športnih dogodkov, dejavnosti, ki spodbujajo trajnostni razvoj in ekološko ozaveščajo, promocijo lokalne dediščine ter nenazadnje tudi samo sodelovanje z lokalno skupnostjo in organizacijo skupnih dogodkov.

Tekst: Matej Maver, Alen Kofol 

Avtor fotografij: Alen Kofol