V soboto, 28. 9. 2024, so v Lokvi obeležili 200 let šolstva. V okviru vaškega Opasila Lokev 2024 so na Podružnici Lokev učenci z učiteljicami pripravili krajši program s priložnostno razstavo. Razstavni eksponati so bili iz Vojaškega muzeja Lokev in OŠ Srečka Kosovela Sežana.

Učenci so z dvema spletoma prikazali dogajanje preteklega časa s pesmimi, plesom, izštevankami in starimi igrami. Obiskovalce so seznanili s ključnimi obdobji šolstva v Lokvi. Že leta 1824 so ustanovili ljudsko šolo, kjer jih je v nemškem jeziku poučeval duhovnik Tomaž Kariž. Leta 1830 se je pouk preselil na Tabor (današnji Vojaški muzej). Leta 1885 so začeli zidati novo šolo. Odprtje le-te (današnje podružnične šole)  je bilo 5. novembra 1886.

V obdobju italijanske okupacije (od leta 1922 do 1943) je pouk potekal v italijanskem jeziku. Po drugi svetovni vojni so bili v šoli pionirji. Lokavski pionirji so pripadali pionirskemu odredu Ivana Umka.

Učenci so zaključili prireditev s slovensko himno in hvaležnostjo, da se lahko učijo na toplem, v slovenskem jeziku in samostojni državi.  

Ob tem dogodku se šola zahvaljuje Srečku in Ireni Rože za pomoč pri razstavi, Občini Sežana, Krajevni skupnosti Lokev, Kosovelovi knjižnici Sežana, enota Divača in vsem obiskovalcem, ki so jih počastili s svojim obiskom.