V okviru dela z nadarjenimi, učno uspešnimi učenci in učenci s posebnimi interesi smo imeli v maju načrtovane vikend delavnice v CŠOD Soča, vendar so nam bivanje odpovedali zaradi nezaključene prenove doma. Tako smo se mentorji za nadarjene učence ponovno zbrali in v mesecu maju in juniju pripravili tri različne aktivnosti.


Prva je bila vezana na svetovni dan čebel, ki na pobudo Slovenske čebelarske zveze poteka 20. maja. Glede na to da imamo na šoli izbirni predmet čebelarstvo, smo se odločili, da bomo en popoldan posvetili odkrivanju skrivnostnega sveta čebel. Z učenci, ki so se prijavili, smo se dobili v četrtek, 25. maja, ob 14.00 in pričeli z delavnicami.


Popoldan smo začeli v glasbeni učilnici, kjer smo ob klavirski spremljavi učitelja glasbe, Uroša Ceja, zapeli pesem Čebelar. Sledile so zanimive delavnice, ki jih je pripravil naš mentor čebelarstva, učitelj Igor Meden, skupaj z učenci čebelarji. Učencem so predstavili življenje čebel, trotov in matice v panju. Imeli so degustacijo različnih vrst medu (divja češnja, planinski, akacijev, kostanjev, lipov, cvetlični). Izdelovali so sveče in satnice ter pisali verze in celo pesmi na temo čebel. Ob predstavitvi čebel so imeli možnost videti tudi, kako se označi matico, kako nastane matični mleček in kje nastaja med.


V drugem delu popoldneva so se učenci glede na interes razdelili v tri skupine. Tudi tokrat je prišlo do zanimivega medpredmetnega povezovanja. V fizikalno-glasbenem kotičku so merili zvok brenčanja čebel in uglasili kozarce, na katerih so nato skušali zaigrati nekaj pesmic. V umetniškem kotičku so se posvetili poslikavi panjskih končnic. V kuharsko-kemičnem kotičku so pripravljali zdravilne bonbone, izdelali so mazilo za ustnice ter nas za zaključek z omamnim vonjem sladic iz medu vse privabili v učilnico gospodinjstva.


Popoldan je minil kot bi trenil. Vsi skupaj smo ugotovili, da je svet čebel tako obsežen, skrivnosten in zanimiv, da se mu bomo skušali posvetili čisto vsako leto ob svetovnem dnevu čebel.


Naj za zaključek pohvalimo še učence čebelarje (Ismail Mušić, Marko Lipanje, Luka Remic in Rok Kocen), ki so na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi v soboto, 13. maja 2023, prikazali veliko znanja na čebelarskem področju ter dosegli bronasto priznanje, za kar jim vsi učitelji iskreno čestitamo.


V juniju nas čaka še obisk muzeja z delavnicami v Bistri ter ogled Znanstivala (festival, ki je namenjen spodbujanju radovednosti, ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti), ki poteka v Ljubljani.


Tekst in fotografija: Katja Kovač

ČEBELJA PESEM
Pridne čebele iz panja leté.
Delajo, delajo, neumorno gradé.
Od rože do rože, iz cveta na cvet,
od zore do mraka nabirajo med.

Delavke, troti in mati kraljica,
vsak ima svojo pomembno nalogo,
ko vsi v panju združeni v eno,
noč in dan ustvarjajo kraljestvo medeno.

Skrbijo za svojo kraljico,
natančno svoje satje grade.
Brenčeča krilca in zlate črte
s svojim plesom skrivnosti dele.

Kaj nas čebele učijo?
Kje najlepše rože medijo,
da se z delom kraljestva zgradijo
in da narava je najboljše zdravilo.

Remic Luka