Na regijskem tekmovanju FIRST LEGO Liga Izzivalci v Šentjerneju 22. januarja 2023 je bila skupina Lego Lučke iz Sežane ena izmed 4-ih ekip, ki se je uvrstila direktno v finale Adria, ki bo 18. marca v Ljubljani. V finalu bodo tudi najboljše ekipe iz Srbije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške, medtem ko so na regijskem tekmovanju sodelovale tudi ekipe iz Avstrije.

Na regijskem tekmovanju traja tekma robotkov le 2,5 minuti in zagotovo je to češnja na vrhu torte v celem sklopu priprav in tekmovanja. Med samo tekmo robotov se kaže dizajn robota, robustnost robota, strategija misij, program, ki upravlja robota, ter usklajenost in pripravljenost celotne ekipe. Piloti, kot jih imenujemo v našem pogovoru, so bili suvereni in več kot očitno pripravljeni na misije. Člani skupine Lego Lučke so vsi učenci 4. in 5. razreda OŠ Srečka Kosovela Sežana in so dobro konkurirali izkušenejšim ekipam, katerih člani so stari tudi do 16. let.

Lego Lučke so si za letošnji projekt izbrale hranilnik energije na elastiko. Ta se podnevi navija in s tem polni s pomočjo sončnih celic, ponoči pa se energija porabi za razsvetljavo.

FIRST LEGO liga je več kot tekma robotov. Je vzgojno izobraževalni in raziskovalni program z novim izzivom vsako leto – projektom, ki opremlja otroke in mlade z znanji in kompetencami za 21. stol., seznanja jih z znanostjo in tehnologijo, spodbuja samoiniciativnost, podjetnost, ustvarjalnost, timsko delo in se zaključi s turnirji ter festivali, saj je zabava tudi ena od vrednot FIRST LEGO lige.    Več utrinkov na facebook.com/LegoLucke