V nedeljo, 7. novembra 2021, smo se dve učiteljici in sedem učenk OŠ Srečka Kosovela Sežana odpravile na srečanje v okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Change Your Lifestyle v Turčiji. Mobilnosti so se udeležile učenke Neža Sila, Neža Bevčič, Nuša Vodičar, Hana Nada Legiša, Špela Weber, Tina Penko in Ana Škrlj ter učiteljici angleščine Mojca Gec in Ester Trobec. Pot nas je preko letališča Marco Polo v Benetkah vodila do Istanbula, nato pa naprej v mesto Izmit.
Izmit je glavno mesto turške province Kocaeli, nahaja približno 100 kilometrov od Istanbula in ima približno 367.000 prebivalcev. Izmit je pristaniško in industrijsko mesto, ki je zelo znano po izdelavi keramičnih ploščic. V ponedeljek, 8. novembra 2021, smo imele partnerske države delovno srečanje na tamkajšnji šoli, kjer so nam pripravili topel sprejem. Šola Turkan Dereli Ilkokulu je zelo lepa in moderna. Obiskuje jo 792 učencev, v njej pa poučuje 41 učiteljev. Na šoli je 33 učilnic, v razredu pa je lahko največ 24 učencev. Vsaka učilnica je opremljena z interaktivno tablo. Okolico šole krasi ogromen park, kjer imajo učenci po vsaki šolski uri 15 minut rekreativnega odmora. S kolegico Mojco sva prisostvovali uri pouka v 1. razredu, učenke pa so se udeležile plesne delavnice.
Po otvoritveni slovesnosti smo koordinatorji partnerskih držav predstavili državo in šolo, nato pa so učenci predstavili tradicionalne igre. Naše učenke so se odlično odrezale in se izkazale s svojim znanjem angleščine. Ugotovili smo, da je veliko iger tradicionalnih v vseh državah, razlikujejo se v posameznih podrobnostih.
V torek dopoldne so učenke imele ure namiznega tenisa in gimnastično delavnico, v popoldanskem času pa smo si ogledali mestni park, kjer šole izvajajo dneve dejavnosti. Najbolj sta nas navdušila knjižnica sredi gozda in živalski vrt, kjer je mogoče videti eksotične živali iz celega sveta.
V sredo smo imeli celodnevni festival iger, kjer so učenci posamezne države predstavili dve igri, nato pa so ju vsi udeleženci v mešanih skupinah skupaj odigrali.
Četrtek je bil namenjen spoznavanju Istanbula, ki je s 15 milijoni prebivalcev največje mesto v Turčiji in njeno kulturno, gospodarsko in finančno središče in edina metropola, ki leži na dveh celinah. Ogledali smo si Konstantinov hipodrom, Modro mošejo, nato pa je vrsto prišla največja znamenitost Istanbula, Hagia Sofia, nekdanja patriarhalna bazilika in zdajšnja mošeja ter eden najbolje ohranjenih primerov bizantinske arhitekture. Sledil je ogled palače Topkapi, glavne rezidence osmanskega sultana. Pot nas je vodila na Veliko tržnico ali Grand Bazar, kjer se nahaja več kot 4000 manjših trgovinic. Sledila je vožnja z ladjico skozi Bosporsko ožino.
V petek smo obiskali bazar začimb (Spice Bazaar) in palačo Dolmabahce, ki je bila glavno upravno središče Osmanskega cesarstva in predsedniška rezidenca prvega predsednika turške republike, Mustafe Kemala Ataturka.

Naš obisk Turčije je prehitro minil. Nad deželo smo bili pozitivno presenečeni, ljudje so zelo gostoljubni in prijazni. Pobliže smo spoznali drugačno kulturo, dekleta pa so v komunikaciji z otroki iz partnerskih držav urila socialne veščine in aktivno uporabljala angleški jezik. Veselimo se zaključnega srečanja projekta, ki bo v mesecu maju v španski Valenciji.