Pet lokavskih učencev se je v soboto, 19. 9. 2020, s svojimi domačimi udeležilo Kamentona ob Bazoviški cesti v Živem muzeju Krasa v Sežani. Kamenton je celodnevna akcija popravila suhega kraškega zidu.

Najprej je gospa Darja Kranjc s Parka Škocjanske jame učence seznanila s pomenom suhih zidov, zakaj so jih postavljali in kakšne zidove poznamo. Gospa Karin Lavin (ambasadorka kulturne dediščine) je z učenci izvedla vaje vživljanja in občutenja dediščine. Učenci so v roke prijeli vsak en kamen in se povezali s celotnim Krasom in prisluhnili, kaj želi kamen spregovoriti o ljudeh in krajih nekoč. V kamnih so tudi iskali podobe škratkov in palčkov. Potem so prisluhnili mentorju g. Vinku Mahniču, kateri jim je povedal in pokazal, kako se gradi suhi zid.

Sledila je gradnja zidu. Učenci so bili vsi primerno oblečeni, obuti in opremljeni za delo. Pridno so polnili vedra z drobnim kamenjem in raziskovali. Velikokrat je bilo slišati vzklik občudovanja nad kakšnim kamnom ali živaljo, ki so jo našli na kupu kamenja.

Z delom so končali ob 18. uri. Skupaj z učenci iz Bazovice in učencem iz Dutovelj ter mentorjev – izvedencev suhozidne gradnje- jim je uspelo zgraditi približno 3 metre suhega kraškega zidu.

Ko se bodo čez nekaj let sprehajali mimo zidu, bodo ponosno lahko rekli: Mi smo pa pomagali zgraditi ta zid. In če bodo videli na tleh ležati kamen, ga bodo prijeli in postavili na njihov zid. Učenci imajo za nalogo, da povedo svojim prijateljem, to kar so se naučili na KAMENTONU. Tako bodo pripomogli k ozaveščanju kulturne dediščine.

Prav vsi sodelujoči so bili z dnevom zadovoljni in si še želijo, da bi s tovrstnimi akcijami nadaljevali. Barbara Starc