1. Kaj je AAI?

Učenci, učitelji in ostali zaposleni z vstopom organizacije v ArnesAAI pridobijo  dostop do storitev, ki so pridružene ArnesAAI. S tem:

  • pridobijo eno uporabniško ime, ki ga lahko uporabljajo za dostop do različnih storitev na svoji organizaciji, kot tudi do vseh ostalih storitev, ki so del ArnesAAI.
  • Pridobijo dostop do številnih storitev v slovenskem ter evropskem izobraževalnem in raziskovalnem prostoru.

2. Kaj je Eduroam?

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje ste.

3. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpirata standard 802.11b ali  802.11g ter varnostni protokol WPA-Podjetniško (WPA-Enterprise) ali WPA2-Podjetniško (WPA2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP. Najbolj razširjena operacijska sistema MS Windows XP SP2 in Windows Vista sicer podpirata oba varnostna protokola WPA in WPA2, ne pa tudi prijavnega standarda 802.1x z EAP-TTLS + PAP.

Zato je potrebno tudi na prenosne računalnike z omenjenima operacijskima sistemoma namestiti brezplačen odjemalec SecureW2, ki v Windows XP/Vista doda podporo za EAP-TTLS + PAP. ARNES pa je SecureW2 še dodatno prilagodil slovenskemu omrežju Eduroam (eduroam_client).

Razen tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi (šoli, fakulteti, inštitutu).

4. Navodila za uporabnike (instalacija odjemalca)

Pred prvim priklopom v omrežje Eduroam je potrebno na napravo z brezžičnim vmesnikom instalirati in ustrezno nastaviti SecureW2 odjemalca. Navodila za uporabnike: https://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/

Navodila za odjemalce za različne operacijske sisteme se nahajajo na  https://cat.eduroam.org/

5. Navodila za povezavo

Navodila za različne operacijske sisteme se nahajajo na http://www.arnes.si/pomoc-uporabnikom/eduroam/navodila-za-povezavo